Yükselen Pazarlara Giriş Stratejileri -II
This post has already been read 1157 times!
Yükselen Pazarlarda Başarısız Olan Şirketler???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
“Yükselen Pazarlara Giriş Stratejileri” kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin bir önceki durağında gelişmekte olan pazarlardaki zorluklara dair özet bir giriş yapmaya çalıştık.
Bu durakta “Yükselen Pazarlarda Başarısız Olan Şirketler” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Bazı şirketler gelişmekte olan pazarlara girişte ve bu pazarlarda tutunabilmesinde neden başarısız oluyor? Gelişmekte olan pazarlara girişte başarısızlık faktörlerin iç ve dış faktörler olarak iki ana kategoriye ayrılması ile birlikte aslında neredeyse tamamının stratejik ve liderlik konularıyla ilgili olduğu ifade edilirse, şaşırtıcı olmaz değil mi?
Liderler penceresinde uluslararası pazarlara giriş başarısızlığına bakıldığında;
Liderler, gelişmekte olan pazarları stratejinin ayrılmaz bir parçası olarak görmezler ve bu tür pazarlara farklı bir dizi kriterle yaklaşılması gerektiğini kabul ederler.
Üst düzey liderler, işletmelerin gelişmekte olan pazarlarda kurulmasını ve büyümesini sağlamak için yeterli kaynak ayırmakta başarısız oluyor.
Şirketler, gelişmekte olan pazarlar için bir baş yönetici atayamazlar ve bu sorumluluğu genellikle hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki pazarlardan sorumlu uluslararası bir yöneticiye verirler.
Gelişmekte olan piyasalar için bir odaklanma stratejilerini dikkate almamaları
Gelişmekte olan piyasaların farklı iş modelleri ve yapıları altında çalıştığını kabul etmezler ve çoğu zaman, adaptasyonu dikkate almadan sadece gelişmiş pazarlarda test edilen uygulamaları gelişmekte olan ülke pazarlarına transfer ederler.
Kültür ve etnik köken açısından ülkelerin analiz edilmemesi
Gelişmekte olan ülkelerin piyasalarında ekonomik ve politik kriz olasılığının hesaplanmaması.
Gelişmekte olan ülkelerde dalgalanmaların, kaymaların kısa süreli olduğunu ve bu yönde endişelerin duyulması, bu bağlamda olumlu geçici sonuçlar elde etmek için taktikleri uygulamaya alınmaması
Gerçekçi olmayan hedeflerin belirlenmesi
Bu pazarlara giriş sürecinde ağların oluşturulmasında, marka geliştirilmesinde ve gerçekleştirilen faaliyetler bazında öğrenmenin temel olduğunu fark edemiyorlar.
Liderler, güvenilir bağlantılardan oluşan bir ağ geliştirmenin genellikle yerel halkla dostluklar kurmayı gerektirdiğini ve bunun da gelişmekte olan pazarlarda zaman ve görünürlük gerektirdiğini kabul edemiyorlar.
Gelişmekte olan ülkelere girişte başarısız olunmasında liderlik ile birlikte geliştirilen stratejiler olduğunu yukarıda paylaştık
Gelecek durakta “Gelişmekte Olan Ülkelere Girişte Başarılı Olmayan Stratejiler” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®