Yükselen Pazarlara Giriş Stratejileri -XI

This post has already been read 972 times!

Politik Faktörler ve Yatırım Kararı???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

“Yükselen Pazarlara Giriş Stratejileri” kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında gelişmekte olan pazarlardaki zorluklar, yükselen pazarlarda başarısız olan şirketler, gelişmekte olan ülkelere girişte başarılı olmayan stratejiler, yükselen pazarlara giriş sürecinde hazırlık fazın, iç faktörlerin analizi, kurumsal boşluklar, sosyo – politik parametreler, yükselen pazarlarda iş gücü piyasasının analizi, finansal kurumlar ve alt yapıları, yükselen pazarlar ve politik yapılarına dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Politik Faktörler ve Yatırım Kararı” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Giriş yapılan ve-ya giriş yapılacak gelişmekte olan pazarlarda sürekliliği sağlamak için politik faktörler ve yatırım kararı adına sorulması gereken sorular :

Ülkenin hükümeti, medyası ve insanları yabancı yatırıma açık mı?

Devlet yabancı yatırıma ne gibi kısıtlamalar getiriyor? Bu kısıtlamalar yerli şirketlerin büyümesini kolaylaştırmak, devlet tekellerini korumak için mi yoksa insanlar çokuluslu şirketlerden şüphelendikleri için mi uygulanıyor?

Bir şirket sıfırdan yatırım yapabilir ve yerel şirketleri satın alabilir mi, yoksa sadece ortak girişimlere girerek pazara girebilir mi? Bu şirket, tamamen ekonomik kaygılara dayalı olarak ortak seçmekte özgür olacak mı?

Ülke, pazar araştırması ve reklam firmaları, perakendeciler, medya şirketleri, bankalar, sigorta şirketleri, risk sermayesi firmaları, denetim firmaları, yönetim danışmanlığı firmaları ve eğitim kurumları gibi yabancı aracıların varlığına izin veriyor mu?

Ülkede yeni bir girişim başlatmak ne kadar sürer? Tamamen yabancılara ait bir işin kurulmasına izin vermek için hükümetin prosedürleri ne kadar zahmetli?

Deniz aşırı şirketlerin portföy yatırımlarına veya çok uluslu şirketlerin temettü geri dönüşüne ilişkin kısıtlamalar var mı?

Piyasa döviz kurlarını yönlendiriyor mu yoksa hükümet onları kontrol ediyor mu?

Tarifelerin bir şirketin sermaye malları ve hammadde ithalatı üzerindeki etkisi ne olacaktır? İthalat vergileri, bu şirketin ürünlerini yerel olarak üretme kabiliyetini evden ihraç etme kabiliyetini nasıl etkiler?

Ülke, vatandaşlarının yurt dışına özgürce seyahat etmesine izin veriyor mu? Fikirler sınırsız olarak ülkeye akabilir mi? İnsanların bu fikirleri tartışmasına ve kabul etmesine izin verilir mi?

Gelecek durakta “Gelişmekte Olan Pazarlara Göre Ürün Farklılaştırma “  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...