Yönetim Danışmanlığı-I
This post has already been read 1858 times!
Danışmanlık ve İletişim?
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Her mesleğin kendine dair özelliği ve icraatı gerçekleştirme stili vardır. Yaklaşık 20 yıldır gerçekleştridiğimiz yönetim danışmanlığı nedir? Özellikleri nelerdir? Etkin yönetim danışmanlığı nasıl gerçekleştirilebilir? Bu ve benzeri sorulara, yönetim danışmanlığı yapan meslektaşlar ile de beyin fırtınası yaparak cevaplamaya çaışacağız.
Öncellikle danışmanlık sürecini hizmet sunulan müşteriler ve danışmanlar tarafından, penceresinden analiz etmek, ele almakta fayda var. Danışmanlık sürecinde odaklanılan konular iki ana noktada toplanmaktadır :
Müşterinin danışmanlık sürecinden beklentisi, yolculuk süresince her fazda kazanımları
Danışmanın tutumu, empati anlayışı, somut ve eylem odaklı ilerleme belirtileri; sunulan araçlar ve üretilecek sonuçlar .
Danışmanlık yolculuğunun tetikleyicisi ve başarı faktörü müşterinin ihtiyaçlarının net anlaşılmasıdır. Anlaşılan müşteri ihtiyacına göre hizmetin tasarımı gerçekleştirilir. Danışmanlık sürecinin karşılıklı etkileşim şeklinde gerçekleştiğine dikkat etmekde fayda var.
Danışmanın özelliği ???
Yurt dışında ikinci jenerasyon olarak 30 yıldır danışmanlık yapan bir duayene danışmanın bir özelliğini paylaşmak isterseniz hangisini paylaşırsınız diye sorduğumuzda? Danışmanın bilgi tabanı, kişisel deneyim ve yeteneklerinin yanı sıra daha fazla bilgiyi bir araya getirme yeteneğine sahip olması, aslında bu özelliğinden dolayı danışmanlık hizmeti talep edilir diyebilirz, şeklinde ifade etti.
Bu ifadeye danışmanlık işlemlerinin müşterinin ihtiyaçlarına göre nasıl uyarlanacağı konusunda bilgi sahibi olunmasını da ekleyebilir miyiz? Eğer öyle ise danışman bu görüşe göre ihtiyaçları, değerleri dinleyen bir değişim aracısı olarak öngörülmektedir. Danışmanın sahip olduğu özellikler ile birlikte kritik sorumluluklarından birisi de hizmet verdiği şirketlerin yönetsel yeterliliklerinin sürdürülebilir olup olmadığını anlamak, bu yönde sosyal ve değer yaratan bakış açılarını oluşturmak.
Bizim elde ettiğimiz deneyimlere göre danışmanlık sürecinin çerçevesi müşterinin yetkinlikleri ile eldeki sorunun karmaşıklığı arasındaki karşılıklı etkileşim ile şekillenir. Danışmanlık süreci açısından danışman, müşteri yöneticisinin sorunu sunmasına izin verir. Danışman daha sonra belirtilen sorunu ve içeriğini analiz eder ve kabul etmek için müşteriye yeniden formüle eder. Buna dayanarak, gelişim yol haritası oluşturulur.
Bu arada danışmanlıkta kilometra taşlarından birisi organizasyondaki sorunların, dar boğazların nasıl tanımlanacağı ve bir öğrenen organizasyonun nasıl şekillendirileceğidir. Bu nedenle, danışman müşteri organizasyonundaki farklı gruplar ve bireyler arasındaki ilişkilere odaklanır. Danışmanlık sürecinin %80’ni İletişim odaklıdır denilse, fazla bir abartı yapılmış olur mu?
Gelecek durakta Danışmanlık Sürecine İnteraktif Bakış Açısı ile yönetim danışmanlığı paylaşım yolculuğunu sürdürebilmek dileğiyle,
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®