Yeni Dönem ve Yeni İş Birlikleri – V
This post has already been read 609 times!
Aktörler Arasındaki Etkileşimde Çevrenin Rolü???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
Yeni Dönem ve Yeni İş Birlikleri kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin bir önceki durağında tüm zamanlarda olduğu gibi bugünlerde ve yarınlarda gündeme gelme yüzdesi artacak yeni iş birliklerinin oluşum gerekçesi ve bu bağlamda geliştirilen iletişim, alıcı – satıcı işbirlikleri, iş birliği sürecinde aktörler, iş birlikleri ile gelen kazanımlara dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Aktörler Arasındaki Etkileşimde Çevrenin Rolü “ odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Oluşturulan veya oluşturulacak iş birliklerinde aktörler arasındaki etkileşimi, ilişkiyi çeşitli şekillerde etkileyebilecek kritik faktörlerden birisi her bir aktörün içerisinde bulunduğu çevresi ve aslında sahip olduğu ilişkiler ağıdır.
Her bir aktörün yer aldığı çevreden kast edilen sanayi ağı, ulusal kültür, hukuk sistemi ve kamu politikası …vb faktörlerdir.
Her bir aktörün faaliyet gösterdiği endüstriyel pazar, şirketlerin iki taraflı değişim ilişkileri yoluyla birbirine bağlandığı bir ilişki ağı olarak görülmektedir. Daha önce de belirtildiği gibi, bu ilişkiler birbirine bağlıdır, ki bu aslında ağ metaforunu kullanmak için bir önkoşuldur. Bu nedenle, ilişkilerin bağlılığı, ağ olarak etiketlenebilen bir ‘organizasyon’ biçimi olan toplu bir yapının varlığını ima eder.
Başka bir deyişle, ilişkiler, şirketlerin böyle bir yapının unsurları olarak görülebileceği kadar daha geniş bir yapının parçasıdır. Bu varsayım, her bir aktörün yer aldığı şirketin rolü ve potansiyeli, endüstriyel pazarların nasıl işlediği ve şirketin hangi yollarla yönetilebileceği konusunda farklı bir resme yol açtığı için önemlidir. Ağ organizasyon biçiminin kendine özgü özelliklerinden biri, bileşenlerin her zaman birbirine bağlı olduğu varsayılan ‘hiyerarşiden’ ve atomistik yapısıyla ‘pazardan’ farklı olmasıdır.
Şirketlerin sahip oldukları ağları endüstriyel ağlar ve ilişkisel – sosyal ağlar olarak iki ana kategoride analiz etmekte fayda var. Endüstriyel ağ, aktörlerin, ister bireyler ister firmalar olsun, son kullanıcılar tarafından tüketilmek üzere kaynakları mamul mallara ve hizmetlere dönüştüren ekonomik süreçlerin gerçekleştirildiği ağlardır. Bir diğer ağ olan sosyal ve iletişim ağlarının endüstriyel ağlar üzerindeki etkileri de ayrıca detaylı çalışılmalıdır.
Gelecek durakta “Sosyal ve İletişim Ağları“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®