Uluslararası Ticaret Yönetimi -I
This post has already been read 1741 times!
Uluslararası Ticaret ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
Uluslararası Ticaret; özel ve kamu sektöründe, iki veya daha fazla ülke arasında gerçekleştirilen işlemler olarak tanımlamak mümkündür. Özel şirketlerde bu tür işlemleri kar amacı gütmektedir; kamu, hükumet işlemlerinde kar hedefi olabilir, olmayabilir de. Uluslararası işlemler satış, yatırım, transfer ve taşımayı içerir.
Uluslararası ticareti tüm hücrelerine kadar neden bilmek durumundayız? Uluslararası ticaret, dünya toplam ticaretinin büyük ve büyüyen bir bölümünü oluşturduğundan dolayı uluslararası ticareti çok iyi bilmeliyiz ve bu konuda güncel olmak zorundayız.
Günümüzde küresel olaylar ve rekabet hemen hemen tüm şirketleri etkiler. Birçok şirket, yurt dışından gelen ürün ve hizmetlerle de rekabet eder. Bir şirket uluslararası alanda faaliyet gösterdiğinde, dış çevresini daha da çeşitlendiren, iç şartlarına dış şartları ekler.
Şirketlerin uluslararası operasyonları ve uluslararası ticaretin uluslararası düzenlemeleri şirket karlarını, iş güvenliğini ve ücretlerini, tüketici fiyatlarını ve ulusal güvenliği etkilemektedir.
Günümüzde ticaretin uluslararası olduğu kabul edilmektedir ve bunun öngörülebilir gelecek için devam edeceği konusunda genel bir beklenti bulunmaktadır. Uluslararası ticaret, ulusal sınırlar boyunca gerçekleşen ticari işlemler olarak tanımlanabilir.
Uluslararası Ticarette Ana Aktörlerin Amaçları
Satışları genişletmek, çeşitli kaynaklar elde etmek, kazanç avantajı sağlamak, büyüme fırsatlarına ulaşmak, Satış ve sarf malzemelerini çeşitlendirmek, rekabetçi olabilmek, riski en aza indirmek… vb sayılabilir.
Uluslararası ticareti sürdürürken, özel teşebbüsler ve hükumetler, hangi operasyon modunu kullanacaklarını, işlerini nasıl yürüteceklerine karar vermek zorundadır. Uluslararası ticaret sürecinde genel anlamda; şirketler mal veya hizmet ihracatı veya ithalatını yapmaktadırlar.
Bu arada özellikle hizmet ihracatı ve ithalatı ürün dışı uluslararası kazançlardır.
Hizmet ihracatı ve ithalatı birçok şekilde gerçekleşir.
Turizm ve ulaştırma Hizmetlerin performansı Varlıkların kullanımı Turizm ve Ulaştırma: Uluslararası turizm ve ulaştırma hava yolları, nakliye şirketleri, seyahat acenteleri ve oteller için önemli gelir kaynaklarıdır. Bazı ülkelerin ekonomileri de bu ekonomik sektörlerden elde edilen gelire büyük ölçüde bağlıdır. Örneğin, Yunanistan ve Norveç’te, önemli miktarda istihdam, kar ve döviz, bu ülkelerin vatandaşlarının sahip olduğu gemilerde taşınan yabancı yüklerden gelir. Dış turizmden elde edilen kazanç, Bahama ekonomisi için mal ihracatından elde edilen kazançtan daha önemlidir.
Hizmetlerin Performansı: Bazı servisler – bankacılık, sigorta, kiralama, mühendislik, yönetim hizmetleri ve benzeri – net şirketlerin ücret biçimindeki kazançları, bu hizmetlerin performansına yönelik ödemeler. Örneğin, uluslararası düzeyde, şirketler genellikle anahtar teslimi işlemler – genellikle sözleşmeye bağlı olarak yapılan – işletmeye hazır olduklarında sahibine devredilen tesislerin – anahtar teslimi operasyonları aracılığıyla gerçekleştirilen mühendislik hizmetleri için ücret öderler. Şirketler ayrıca yönetim sözleşmeleri için ücret öder – bir şirketin diğer bir şirket için genel veya özel yönetim işlevlerini yerine getirmesi için personel sağladığı düzenlemeler.
Varlıkların Kullanımı: Şirketler, başkalarının ticari marka, patent, telif hakkı veya lisans sözleşmesi olarak da bilinen sözleşmelerdeki uzmanlık gibi varlıklarını kullanmalarına izin verdiğinde, telif hakkı denilen kazanç elde eder. Telif hakları ayrıca franchise sözleşmelerinden geliyor. Franchising, bir tarafın (franchise veren) başka bir tarafa (franchise alanın) franchise alanın işi için önemli bir varlık olan ticari markanın kullanılmasına izin verdiği bir iş şeklidir. Franchise veren aynı zamanda, işletme, bileşenlerin, yönetim hizmetlerinin ve teknolojinin sağlanması gibi iş operasyonunda sürekli olarak yardımcı olmaktadır.
Gelecek durakta “Uluslararası Ticarette Kontrol Araçlarına” yakından bakabilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®