Uluslararası Pazarlara Giriş Analizi -VIII

This post has already been read 437 times!

Ekonomik Çevrenin Pazarlama Stratejileri Üzerindeki Etkisi ???

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Uluslararası Pazarlara Giriş Analizi” kapsamında başlatılan paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında çevre analizi, pazarın büyüklüğü ve yapısı, coğrafik yoğunluk, ekonomik bağımlılık derecesi, talep türlerinin detayı, geliştirilmiş ürün, çok uluslu şirketler ile yerel şirketlerin kıyaslanmasına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Ekonomik Çevrenin Pazarlama Stratejileri Üzerindeki Etkisi ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Ekonomik çevrenin pazarlama stratejileri üzerindeki etkisi; ekonomik analiz ile bulunulan pazarlar ve giriş yapılacak uluslararası pazarlarda pazarlama fırsatlarının genel olarak ekonomik patlama döneminde nasıl arttığı ve ekonomik gerileme döneminde nasıl azaldığı ile görülebilir.

Daha spesifik olarak, değişen döviz kurlarının etkisi, vergi sistemlerindeki farklılıklar, enflasyon seviyeleri, ithalat kısıtlamaları ve tarımsal çıktılardaki değişiklikler dikkate alınarak ekonomik çevrenin etkisi daha iyi anlaşılabilir.

Yukarıda anlatıldığı gibi ekonominin genel durumu, uluslararası pazarlama sorumlularının karşılaştığı kararların niteliği üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Mikroekonomik ortam söz konusu olduğunda, pazarlama stratejisi üzerindeki etkisi, pazar seçiminin firmanın karşılaştığı rekabetin niteliği ve derecesi, ürünün yaşam döngüsü boyunca hareket hızı ve genel pazarlama düzeyi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olmasıyla görülebilir.

Bir piyasanın ekonomik ortamının çeşitli boyutlarını belirledikten sonra, pazarlama yöneticisi – lideri nihayetinde piyasaya girişin değerli olup olmayacağına karar vermeye başlayabileceği bir noktaya ulaşır. Bunun için kullanılan iki kriter maliyet-fayda analizi ve risk/kazanım analizidir.

Maliyet Fayda Analizi : maliyet-fayda kriterlerini göz önünde bulundurarak, pazarlama takımının belirli bir pazarda faaliyet gösterme maliyetlerini ve olası finansal getirileri belirlemek için tasarlanmış bir dizi soru ortaya koymaktadır. Bu nedenle, bunun üç ana unsuru tüketiciler, rakipler ve finansal bağlılık düzeyidir.

Tüketiciler pazara sunulan ürünü isteyecekler mi?

Rakipler: rekabetin muhtemel seviyesi ve niteliği nedir? Rekabet ulusal veya uluslararası şirketlerden mi kaynaklanacak? Ulusal şirketlerin devlet sübvansiyonlarından veya katılımlarından faydalanma olasılığı var mı?

Finansal taahhütler: hangi taahhüt seviyesine ihtiyaç vardır? Hangi getiriler muhtemel? Yatırımın geri kazanım süresi ne kadar olacak? Elbette, nitelikli bir işgücünün mevcudiyeti ve belki de yerel yöneticileri kullanma bilgeliği de dahil olmak üzere, bu tür bir analize dahil edilebilecek birçok başka unsur vardır.

Gelecek durakta “Risk – Kazanım Analizi “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...