Uluslararası Pazarlara Giriş Analizi -VI

This post has already been read 543 times!

Geliştirilmiş Ürün???

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Uluslararası Pazarlara Giriş Analizi” kapsamında başlatılan paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında çevre analizi, pazarın büyüklüğü ve yapısı, coğrafik yoğunluk, ekonomik bağımlılık derecesi, talep türlerinin detayına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Geliştirilmiş Ürün ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Geliştirilmiş ve daha da ötesinde çığır açan ürün, belirgin bir üstünlük sunar ve rekabet avantajı yüksektir. Geliştirilmiş ürün rekabet üstünlüğünü beraberinde getirerek düşük talep türüne sahip ürünler sınıfından ayrılır. Düşük talep oluşturan  ürünlerde rekabet oldukça yüksek seviyelerdedir.

Gizli talep oluşturan gelişmiş diğer bir değiş ile çığır açan ürünler daha gelişmiş pazarlarda daha fazla fayda sağlamaktadır ve bu grupta nerdeyse doğrudan rekabet yok. Geliştirilmiş ürünlerin arka tarafında ciddi ve bütünleşik yatırım vizyonu olduğundan dolayı bu ürünler bağlamında pazarlara giriş zorlu olmaktadır. Tam da bu nokta da pazara ne kadar kolay giriş yapılıyorsa rekabet orada mıdır? Veya bu grupta farklı pazara giriş ve pazarda kalış stratejileri mi geliştirilmelidir? Belki de iki soru da çalışılmalıdır.

Çığır açan ürünlerin – hizmetlerin kısa ve orta vadede rakip olma olasılığı azdır, ancak ürün ve hizmetin pazarda bilinirliği arttıkça ve de bu ürün – hizmete yönelikte fiyat hassasiyeti oluşursa uzun vadede rakipleri oluşabilir.

Hangi ürün – hizmet ve talep türü olursa olsun giriş yapılacak pazardaki talep ve rekabet derinliği pazar bağlamında ayrıntılı profil çalışması ile birlikte ve pazara giriş çerçevesinde pazarın etkileri daha kapsamlı bir şekilde araştırılır.

Analiz – araştırma yapılmadan ve aslında pazar tanınmadan giriş yapılan piyasalarda başarısızlık ve acımasız rekabet ile karşılaşmamak mümkün değildir. Çünkü her biri ürün karakteristiği şirketin bulunduğu sektör şirketin ürün gamı vb her durumda rekabetin etkileri elbette büyük farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle, herhangi bir pazara girmeden önce, pazarlama takımının girdiği rekabet ortamının ve hem rekabet yöntemleri hem de gelişme kapsamı üzerindeki etkilerinin tam olarak farkında olması esastır.

Rekabetin etkileyen kritik parametrelerden birisi çok çok uluslu şirketler ve yerel şirketlerin etkilerinin analizidir

Gelecek durakta “Çok Uluslu Şirketler İle Yerel Şirketlerin Kıyaslanması “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...