Uluslararası Pazarlara Giriş Analizi -IV
This post has already been read 801 times!
Ekonomik Bağımlık Derecesi ???
Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“Uluslararası Pazarlara Giriş Analizi” kapsamında başlatılan paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında çevre analizi, pazarın büyüklüğü ve yapısı, coğrafik yoğunluğa dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Ekonomik Bağımlılık Derecesi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Hammaddeler, enerji kaynakları ile birlikte teknoloji kaynaklı ürünler – hizmetler perspektifinde hemen hemen tüm ülkeler derecesi farklı olsa da birbirlerine ekonomik anlamda bağımlılığı olduğu bir gerçektir. Uluslararası pazarların analizinde seçilene bölgelerin, ülkelerin ekonomik bağımlılık derecesinin anlaşılabilir kılınması oldukça önemlidir. özellikle giriş yapılacak pazarlarda üretim alanları oluşturmaya çalışan küresel şirketler ekonomik bağımlılık derecesi oldukça detaylı ve kapsayıcı olarak çalışırlar.
Ekonomik bağımlılık bir ülkedeki olumsuz durumun diğer ülkeleri etkileme derecesinin anlaşılması adına oldukça kritik değere sahiptir. Örneğin içerisinde bulunduğumuz Rusya – Ukrayna gerginliğinin enerji ve tahıl arzı konusunda oluşan dar boğazlar daha da ötesinde bazı ülkelerde ekonomik krizlere yol açması.
Yukarıdaki örnekten hareket edilecek olursak, uluslararası pazar analizini gerçekleştirenler genel dünya ekonomisinin, özellikle de büyük ticaret ortaklarının ve ev sahibi ülkenin ekonomik perspektiflerini göz önünde bulundurması gerekiyor.
Makro analizlerden sonra şirketler ilgilendikleri pazarları belirledikten sonra, dikkat odağı mikro ekonomik çevreye ve firmanın pazara girip etkin bir şekilde rekabet edip edemeyeceğinin değerlendirilmesine geçer. Öncellikle karşılaşılacak rekabet kaynağı net olarak belirlenmelidir. Çünkü giriş yapılacak ülkede iki rekabet ile karşı karşıya kalınır : giriş yapılacak ülkedeki -pazardaki yerel şirketler ve yine o ülkede faaliyet gösteren diğer yabancı kuruluşlar. O ülkedeki yerel ve yabancı şirketlerin varlığı rekabetin doğasını büyük ölçüde etkileyebilir. Her bir kaynaktan gelen rekabet koşulları tek tek ve entegratif olarak analiz edilir. Rekabet analizi gerçekleştirilirken rekabeti tetikleyen talep tipleri masaya getirilir. Küresel pazarlara giriş perspektifinde analiz çalışması yapan üstadlar ile konu kapsamında zihin jimnastiği yaptığımızda konunun uzmanları üç tür talepten söz ederler : mevcut talep, gizli talep ve yeni başlayan talep. Uzmanlarla gerçekleştirilen atölye çalışmasından talep türlerinin detaylı çalışılması gerektiğini anlıyoruz.
Gelecek durakta “Talep Türlerinin Detayı“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®