Uluslararası Pazarlara Giriş Analizi -II

This post has already been read 1786 times!

Pazarın Büyüklüğü ve Yapısı???

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Uluslararası Pazarlara Giriş Analizi” kapsamında başlatılan paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında çevre analizi ile özet bir giriş yapmaya çalıştık

Bu durakta “Pazarın Büyüklüğü ve Yapısı” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Makroekonomik çevre analizinde çalışılan konulardan birisi pazarın büyüklüğü ve yapısıdır. Pazarın büyüklüğü ve yapısının lokomotifi : nüfusun ekonomik yapısı için başlangıç noktası, gelir düzeyi ve dağılımıdır. Analiz sürecinde çalışılan ülkenin mevcut durumdaki nüfusu, nüfus artış oranı, kişi başına düşen, nüfus eğilimleri, nüfus dağılımı, gayri safi milli hasıla, gelir dağılımını içeren desen ve gelir büyüklüğü masaya yatırılır. Tüm bu veriler çerçevesinde ülkenin piyasasının profili oluşur.  Verilerin yorumlanarak bilgiye dönüşmesinde sonra giriş yapılacak ülke belirlenir.

Mobilya sektöründe bir oyuncu iseniz, nüfus artışı oldukça önemli bir faktördür. Nüfus artışı yeni hane halklarının ev eşyalarına olan talebi arttırması anlamında dikkate değer bir faktördür. Bununla birlikte, aynı zamanda, yüksek nüfus artış oranlarının, kişi başına düşen gelir üzerindeki kısıtlamalar nedeniyle ekonomik kalkınmayı bastırdığı ve dolayısıyla pazarın çekiciliğini azalttığını da dikkat çekilmelidir.

Bu nedenlerden dolayı, gelişmekte olan dünyadaki birçok hükümet şu anda aktif doğum kontrol programları yürütmektedir. Bununla birlikte, nüfus artış oranlarının yüksek olduğu ülkelerde bile, ilaç ve bazı gıda maddeleri gibi ürünlerin üretimi için pazar potansiyeli önemli olabilir.

Nüfus analizinde dikkate alınması gereken bir başka boyut, yaş ve sosyal gruplama gibi demografik değişkenlere göre dağılımıdır. değişen yaş profillerine odaklanılmalıdır.

Özellikle Batı dünyasındaki yaş profillerinin dramatik ve uzak bir şekilde değiştiği uzun zamandır kabul edilmiştir. Batı Avrupa’daki son derece sanayileşmiş ülkelerin çoğu, doğum oranlarının düşük olduğu ve ortalama ölüm yaşının arttığı bir konuma ulaşmıştır.

Buna karşılık, gelişmekte olan ülkelerin çoğu, bebek ölüm oranları düştükçe bir nüfus patlaması ile karşı karşıyadır. Bununla birlikte, aynı zamanda, bu ülkelerin çoğunda yaşam beklentisi hala Batı Avrupa’daki insanların yaşam beklentisinin çok altındadır ve bu da nüfusun orantısız bir kısmının ekonomik olarak aktif olmayan 0-14 yaş grubunda olmasına neden olmaktadır.

Nüfus dağılımında önemli olan kritik faktörlerden birisi coğrafik Yoğunluk parametresidir.

Gelecek durakta “Coğrafik Yoğunluk “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...