Uluslararası İş ve İlişki Yönetimi-VIII
This post has already been read 537 times!
Ülkelerin ve Şirketlerin Rekabetçiliği ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“Uluslararası İş ve İlişki Yönetimi” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında işletmelerin, şirketlerin yurt dışı pazarlara çıkış, uluslararası iş ve ilişki gerçekleştirme gerekliliği, kar avantajı ve büyüme fırsatları, hizmet İhracatı ve-ya İthalatı, yabancı yatırım – yatırımcı, genişleme kalıpları, iç yeteneklerin geliştirilmesi, odaklanmaya dair paylaşımlar yapmaya çalıştık
Bu durakta “Ülkelerin ve Şirketlerin Rekabetçiliği“ odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Ülke ve Şirket Rekabetçiliği; özellikle özel sektörde faaliyet gösteren şirketler, küresel ölçekte maksimum üretim verimliliği elde etmek için ciddi boyutta rekabet sürecini yönetmek durumundadırlar. Rekabet sürecinde belirlenen hedeflerine ulaşmak için, bazı şirketler üretim yerini yurtdışına taşıyabilirler, gerekçelerinden birisi de, şirketin üretim maliyetleri için en iyi girdilerin kullanılmasıdır. Uygun maliyet ile üretim girdileri sağlayan şirket daha sonra çıktıyı en iyi fiyat ile pazarlar ve müşterilere ulaştırabilir.
Yukarıda özetlemeye çalıştığımız uygulama şirket için maksimum performansa yol açtığını ifade edebiliriz. Ancak üretim yerinin taşındığı ülkeler de farklı rekabetler ile karşılaşılabilir. Karşılaşılan rekabeti ekonomik, politik ve sosyal parametreler yer almaktadır. bu gerçekten hareket ile girdi – çıktı maliyetleri ile birlikte diğer ekonomik, politik ve sosyal parametreler perspektifinden de rekabetçi olunması çalışılmalıdır.
Rekabeti belirleyen ve etkileyen parametreler gerçekçi veriler ile ölçülmesi ve rekabet radarının belirlenmesi kaçınılmazdır. Küresel şirketler son dönemlerde ve giderek artacak bir iş yapış şeklini ajandalarına almaya başladılar. Ajandalarda yerini kuvvetli olarak yer alan iş yapış şekli ülkeler ve ülkeler de yer alan şirketler arasında işbirliğinin geliştirilmesidir.
Ülkeler ve şirketler arasında denge noktasına odaklanan başarılı iş birlikleri rekabetçiliği pozitif anlamda sağlamaktadır. İşbirliği sürecinde ülkeler ve şirketler yalnız başına hareket edemeyeceklerini ve daha da ötesinde sağlıklı olmayacağını net olarak kabul etmektedirler, diğer bir değiş ile zorla iş birliğini kabul etmemektedirler.
Ülkeler ve dolayısıyla şirketler arasında iş birliğinin oluşmasını etkileyen kritik parametrelerden birisi ülkelerin politikalarıdır, bu bağlamda dezavantajlı duruma düşmemek adına ilgili ülkelerin politikalarının iyi çalışılması ve net olarak anlaşılması olamazsa olmaz gerçeklerden birisidir. Çünkü bu politikaların detayında ticaret kontrol araçları yer almaktadır.
Gelecek durakta “Uluslararası ticaret kontrol araçları “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®