PAZARLAMA DÜNYASI VE YENİ PARAMETRELER-III
This post has already been read 2231 times!
PAZARLAMA İLE GELENLER
Merhaba www.ayseleevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları
Pazarlama dünyası ve yeni parametreler konusunda başlattığımız yazı dizisinin bir önceki duraklarında pazarlama tanımına, doğasına, hedefine kısa bir giriş yaptıktan sonra pazarlama sürecinin kilometre taşları ile ilgili paylaşımda bulunmuştuk ve pazarlama çevriminin temel faaliyetleri neler olabilir? Sorusunu gelecek durakta birlikte cevaplayalım dedik.
Pazarlama çevriminin temel konseptleri – faaliyetleri :
Ürün – hizmet tasarlamak, tasarlanan ürün-hizmeti üretmek – meydana getirmek, tanıtım, anlatmak, reklam vb faaliyetler ile pazarlama ve sonrasında satış gerçekleştirmek, satış sonrasında ilişki yönetmek, müşteri ile ürün-hizmet arasında bağ kurmak… vb faaliyetleri içerir pazarlama çevrimi.
Bu çevrim müşteri ile başlayıp müşteri ile devam ediyor ise pekiyi müşteriniz kimdir? ve nerededir? Müşterilerimiz kim olduğu ve nerelerde bulunduğunun sorularının cevabını bize müşteri segmentasyonu verir. Müşteri segmentasyonu müşterinin kimliğinin iyi tanımlanması, ihtiyaçlarına göre ve satın alma gücüne – sosyo-ekonomik yapısına göre konumlandırılmasının iyi anlaşılmasını gerektirmektedir. Müşterinin doğru konumlandırılması için pazar araştırmalarına ihtiyaç vardır. Pazar araştırmalarından elde edilen bilgiler analiz edilerek müşteri için doğru ürün – hizmet sürecine doğru yolculuk başlar. Pazar araştırmalarında sadece müşteri konumlandırma, müşteri segmentasyonu olgusuna odaklanmaz, rakip –rekabet durumu, politik-ekonomik-sosyolojik – teknolojik parametrelerin bulundukları fazlar ve bu parametrelerin bir sonraki fazları da araştırılır. Gerekli Pazar araştırmalarını, analizlerini gerçekleştirdik ve müşterilere ürünleri sunduk ve de daha da pozitif tarafı tekrarlı alımda yapılıyor işimiz bitti mi? diğer bir değiş ile pazarlama çevrimini tamamladık mı? tabii ki hayır. Pazarda mevcut ve potansiyel müşterilerimize ürün – hizmet sunan diğer tedarikçiler ve marka sahipleri de bulunmaktadır. Rakiplere göre neredeyizi? Bilmek gerek. Bu olgu da bizi ürünlerimiz- hizmetlerimizin Güçlü – zayıf yönleri ve pazarın bize sunduğu fırsat – tehditleri hakkında bilgi verecek SWOT analizine götürür. Gerek politik-ekonomik-sosyal- teknolojik analizler ve SWOT analizleri ürünlerimizin ömürleri ve yenilenmeleri, değişen müşteri tercihleri hakkında bize geri besleme yapar. Görüldüğü üzere pazarlama çevrimi sürekli başladığı noktaya dönen bir çevrimdir, dinamiktir. Dinamik oldukça pazarlama sürecimizi iyi yönettiğimiz düşünebiliriz.
Her bir ürünün – hizmetin ömrü ne kadardır? Ürünler ne zaman ve nasıl geliştirilmek zorundadır? Sorularına gelecek durakta cevap bulmaya ne dersiniz?
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®