Gıda Sektörü ve Sürdürülebilirlik-III
This post has already been read 1794 times!
Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi ???
Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları ;
“Gıda Sektörü ve Sürdürülebilirlik” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında gıda sektörünün kritik boyutta önemi, tedarik zinciri aktörlerinin entegrasyonuna dair paylaşımlar yapmaya çalıştık.
Bu durakta “Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Tarım ürünleri odaklı sürdürülebilir tedarik zinciri yönetim sürecinin odağında: Sürdürülebilir gıda arzının gerçekleştirilebilmesi,
Gıda zincirinde tüm ileri işlemler için tüm fazların ayrı ayrı ve birlikte entegratif tasarımı ve uygulamaya alınabilmesi
Malzeme tedarik, üretim ve dağıtım, toplama ve işleme, iade ve-ya kullanılan ya da kullanılmayan ürünlerin – malzemelerin etkin yönetilmesi .. vb ana faaliyetlerin yer aldığını ifade edebiliriz.
Tarım ürünlerinin sürdürülebilir şekilde arzı tüm küresel aktörlerin ajandasının ilk maddesi olmaktadır. Bu bağlamda Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi sürdürülebilir iş uygulamalarının bir şirketin uzun vadeli başarısının anahtarı olduğunu belirtir.
Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi alanı oldukça geniştir. Bu alandaki anahtar ve katma değerli faaliyetlerden bazıları ters lojistik, yeşil lojistik, endüstriyel ekoloji, atık geri kazanım yönetimi, çevreye duyarlı üretim, ürün geri kazanımı vb. Sayılabilir.
Tüm sektörlerde ve tüm alanlarda olduğu gibi tarım ürünlerinin tedarik sürecinde atık yoktur her şeye değerlendirilebilir yeniden ve yeniden kullanılabilir felsefesine göre hareket edebilmek adına tedarik zinciri yönetim süreci ve bağlantılı ağların yeniden tasarlanması kaçınılmazdır. Tedarik zinciri yeniden tasarlanırken ajandalarda yerin alacak parametreler : ekonomi, insan ve gezegen – çevre performansının optimize edilmesi. Bu kritik ve değerli parametrelerinin performansının optimize edilmesi sürecinde emisyonların ve atıkların sınırlandırılması da detaylı çalışılmalıdır. Bu bağlamda tedarik zinciri ağlarının aktörleri yeşil lojistik, çevreye duyarlı üretim ve endüstriyel ekoloji alanlarını faaliyet alanlarına katarlar daha da ötesinde bu konuda yeni faaliyetler ve iş alanları oluşturabilirler.
Tarım ürünlerinin sürdürülebilir şekilde tedarik edilmesi gittikçe daha da önemli olacağının farkındayız. Özellikle küreselleşme, kentleşme ve tarımsal sanayileşme gibi bir dizi eğilim, tarımsal gıda zincirlerinin ve ağlarının organizasyonuna artan seviye de talepler getirmektedir. Bu gerçek beraberinde gıda ve tarım tedarik zincirleri ve ağları, çok çeşitli karmaşık ilişkilere sahip küresel olarak birbirine bağlı sistemlere doğru hızla ilerlemektedir.
Gelecek durakta “Küresel ve Birbirine Bağlı Sistemler” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®