Finlandiya ve Bilgi Ekonomisi-II

This post has already been read 1492 times!

Finlandiya ve Bilgi Ekonomisi Kitabı???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Finlandiya ve bilgi ekonomisi paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında bilgi ekonomisi ile gelen kavramlara ve araçlara dair özet bir giriş yapmaya çalıştık.

Bu durakta paylaşıma konu olan Finlandiya’ya yakından bakmaya ne dersiniz?

Finlandiya, tutarlı ekonomik ilerlemesi, rekabet gücü ve eşitlikçi toplumu ile tanınmaktadır. Oysa Finlandiya’nın yirminci yüzyılın başında yaşadığı zorluklar, bugün birçok ülkenin yaşadıklarına benzer. Finlandiya, uluslararası ekonomik ve politik türbülansın ortasında bağımsız bir ulus olarak ortaya çıktı. Uzaklığı, nispeten az bulunan doğal kaynakları, küçük iç pazar, yakın tarihteki savaş ve sosyal bölünmelerin geçmişine rağmen, Finlandiya kendisini 1950’lerde tarıma dayalı bir ekonomiden, yeniliklere dayanan, bilgiye dayalı ekonomilerden birine ve yirmi birinci yüzyılın yüksek teknoloji üreticilerine dönüştürdü.

Finlandiya’da gelişme hızlı ve kararlıydı, hükumet ve diğer kilit aktörler tarafından zaman zaman sert kararlar alındı.  Finlandiya analiz edilirken, Finlandiya’nın  “bilgi ekonomisi yemek kitabını” hazırladığını görebilirsiniz.

Finlandiya’nın tarihine baktığımızda bilgi ekonomisi kitabını olabildiğince yakın bir zamanda hazırlayarak uygulamaya aldığına tanık olabilirsiniz. Ve tamda bu nokta da tarihini özetleyecek olursak :

Finlandiya’nın Ekonomik Fotoğrafı – 1990’lı Yıllara Kadar Endüstriyel Dönüşüm: Avrupa özelinde, Finlandiya endüstriyel dönüşüm bağlamında geç geliştiriciler arasındaydı. On dokuzuncu yüzyılın ortalarında, 1809-1917 yılları arasında Rusya’nın özerk bir büyük Dükalığı olan Finlandiya, yaklaşık 1,6 milyon insanı ile  tarım ekonomisi odaklı idi. On dokuzuncu yüzyılın ortalarında Fin sanayileşmesinin başlangıcı oldu ve altyapı, bankacılık, eğitim ve finans kurumlarında önemli reformlar yapıldı. Savaşlı yıllarda, Finlandiya Batı ekonomilerini yakaladı. Ancak, bu yıllar,  ulusal, politik ve sosyal dağılımlara damgasını vurdu.

Savaşlar : 1918’de iç savaşta ülke, çatışma çizgileri boyunca bölündü ve yalnızca İkinci Dünya Savaşı’nda tekrar birleşti. 1950’lerin sonunda, savaştan geri kalan Finlandiya, hala tarıma dayalı bir ekonomiydi. Savaş sonrası yıllarda sanayileşmeye ivme kazandıran, büyük ölçüde mallar ile makine, teçhizat ve gemi şeklinde ödenen önemli savaş tazminatlarının yükü de vardı Finlandiya’da.

Savaş sonrası sanayileşme ve refah devletinin yükselişi; Finlandiya’nın eğitim düzeylerini yükseltebildiğini ve dünyanın en eğitimli ülkelerinden biri haline gelmesini yeterince açıklamaktadır. O zamandan beri, sosyal uyum yüksek kaldı, politika ortamı tahmin edilebilir ve iyi temel altyapı ile bilgi yoğun ekonomiye geçiş için tohumlar o zaman ekildi.

1990’ların başında Sovyetler Birliği’nin çöküşü ve Finlandiya’da ulusal bir ekonomik kriz yaşandı. Finlandiya’nın yaşadığı durgunluk, iki nedenden ötürü özellikle derindi. Birincisi, Sovyetler Birliği tüketim malları için ana ihracat pazarıydı, bu yüzden çöküş Finlandiya ekonomisinin büyük bölümlerini etkiledi. İkincisi, finansal krizler, aşırı derecede ısınan Finlandiya ekonomisine çarptı ve bu da finansal piyasaları serbestleştirmek için adımlar attı ve büyük kredi temerrütleri ve bankacılık krizi ile sonuçlandı.

Bu arka plana karşı, 1990’lar bir yatırım firmasından daha yenilikçi bir ekonomiye geçişte bir dönüm noktası oldu. Ekonominin geleceğini etkileyen önemli kararlar da bu sıkıntılı yıllarda da yapıldı.

İlk olarak, ekonomi dünya pazarında Finlandiya’yı yeniden konumlandırma çabasıyla açıldı. İkincisi, rekabetçiliği artırmak için mikroekonomik politikalara daha fazla önem verildi.

Üçüncüsü, yeni kurulan Bilim ve Teknoloji Politikaları Konseyi , bilgi ve iletişim teknolojisi liderliğindeki ekonomik büyüme ve “ulusal inovasyon sistemi” oluşturulması için bir gündem belirledi. Özel finansman araçları araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) ve yüksek öğretim kurumları için kullanılmaya başlandı.

Gelecek durakta Bilgi Teknolojileri Ve Ar-Ge’nin yatırımlarını rolüne yakından bakabilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...