Tedarikçi Bulma ve Değerlendirme Yöntemleri – IV

This post has already been read 762 times!

Tedarikçi Panelinin Yönetimi?????

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Tedarikçi Bulma ve Değerlendirme Yöntemleri” kapsamında başlattığımız paylaşım yolcuğumuzun önceki duraklarında uluslararası tedarikçi bulunması, tedarikçi değerlendirme kriterleri, tedarik stratejisine uygunluğa dair paylaşım yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Tedarikçi Panelinin Yönetimi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Tedarikçi paneli; satınalma gerçekleştiren şirketin gereksinimlerini karşılayan bir dizi tedarikçiden oluşmaktadır. Bu bağlamda panelin yönetimi üç ana noktadan oluşmaktadır :

Panelin yeni tedarikçilerle beslenmesinin sağlanması

Panelin şirketin gereksinimlerine ve tedarik kategorisine göre oluşturulması

Tedarikçilerin etkin takibini içeren, iyileştirme eylem planları oluşturan ve hatta bazı yetersiz performans gösteren tedarikçilerin ortadan kaldırılmasını içermesi.

Tedarikçi paneli sabit kalamaz ve yeni tedarikçiler düzenli olarak girmelidir. Bu nedenle bazı tedarikçiler, panele dahil edilmeleri onaylanmadan önce beta testine tabi tutulacaktır. Şirketin bugün ihtiyaç duyduğu veya yarın ihtiyaç duyacağı tedarikçileri bulmak çok önemlidir.

Etkin panel yönetim sürecinde gündeme gelen kritik konulardan birisi panelin büyüklüğüdür. Bu bağlamda sorulması gereken sorulardan birisi de panelde kaç tedarikçi olmalı? Gerçek rekabetin var olmasını garanti altına almak için belirli bir asgari sayıda tedarikçiye ihtiyaç vardır.

Asgari sayıda tedarikçi ile ilk anda oluşturulan panel zaman içerisinde tedarikçi performans değerlendirme ile etkin olarak yönetilmesi gerçekleştirilir. Etkin panel yönetimi için tedarikçilerin operasyonel performansının objektif olarak ölçülmesi gerekmektedir. Bu bağlamda düzenli olarak yapılması gereken iki ana prosedür vardır:

 Yürürlükteki sistemlerin çalışmaya devam etmesini sağlamak için her türden denetim, kalite güvence planları, sürdürülebilir kalkınma uygulamaları, lojistiğin iyileştirilmesi, verimlilik için ölçülebilir sonuçları içeren eylem planları

Tedarikçinin gözlemlenebilir sonuçlar temelinde izlenmesini içeren teslimatlarla ilgili bir performans ölçüm sisteminin uygulanması.

Tedarikçi performans kriterleri olarak;

Teslim tarihine uyum, zamanında teslimat

Kalite standardına uygunluk

Sipariş edilen miktarlara uygunluk

İdari gerekliliklere uygunluk

Bilindiği üzere aslında bir panelin yönetimi aynı zamanda tedarikçilerin sürekli iyileştirilmesini aramak ve performans iyileştirme planlarını tanımlamak anlamına gelmektedir.

Gelecek durakta “Performans İyileştirme Planları” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...