Sürdürülebilirlik Odaklı Çalışma Sistematiği -IX
This post has already been read 566 times!
Makro ve Mikro Analizler ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“Sürdürülebilirlik Odaklı Çalışma Sistematiği” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında pandemi sürdürülebilirlik ilişkisi, döneme – geleceğe damgasını vuran üç zorluk, tasarım fazı, uygulama fazının belirlenmesi, gelecek adına değer yaratmanın detayı, değer yaratma mantığı, yeni bir iş modeli üzerinde çalışılması, gıda sisteminin geleceğine dair paylaşım yapmaya çalıştık
Bu durakta “Makro ve Mikro Analizler “ odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Sürdürülebilirlik sürecinde makro analizler olarak karşımıza DESTEP ve SWOT analiz araçları çıkmaktadır. Politik, ekonomik, sosyolojik ve teknolojik parametreleri kapsayan PEST analizinin genişletilmiş ve detaylandırılmış yöntemi olarak da adlandırılan DESTEP analizi, Demografik, Ekonomik, Sosyal, Teknolojik, Ekolojik ve Politik faktörleri makro çevre düzeyinde haritalamak için kullanılan analitik bir çerçevedir. DESTEP analizinde amaç, bu faktörlerin kısa ve uzun vadeli etkileri hakkında fikir edinmektir.
Bir diğer makro analiz aracı olan SWOT analizi: Güçlü, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler anlamına gelir, DESTEP analizinin tamamlayıcısıdır.
SWOT, bir kuruluşun analizdeki algılanan bilgilere göre içsel güçlü ve zayıf yönlere bakış açısının yapılandırılmış bir temsilini oluşturan bir araçtır. Bu analizin önemli bir yararı, planınızla pazar veya bağlam arasındaki ilişkiye dair iç görü geliştirebileceğiniz bir matrisdir.
Makro analizlerden sonra uygulamaya daha fazla yakınlaşmak ve daha derinlerdeki detaylara ulaşmak adına mikro analiz fazına geçirilir. Mikro analiz fazında da en çok çalışılan ve değerli olan ürün yaşam döngüsü analizidir. Sürdürülebilirlik bağlamında ürün yaşam döngüsü analizi: bir ürünün çeşitli yaşam evrelerindeki çevresel etkisinin anlaşılmasını sağlar. Aslında yaşam döngüsü analiz tedarik zincirine, bir döngüye veya tüm bir organizasyona da uygulanabilir.
Yaşam döngüsü analizi aslında beşikten mezara analiz olarak da adlandırılır, çünkü gerekli hammaddelerin çıkartılmasından, elde edilmesinden, üretim, nakliye, kullanım ve atık işlemeye kadar tüm süreci kapsar. Sürdürülebilirlik odaklı yaşam döngüsünün detayına bakılmasında fayda var
Gelecek durakta “Sürdürülebilirlik Odaklı Yaşam Döngüsü” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®