Satış Yönetim Süreci-XV

This post has already been read 833 times!

Firmanın Temel Yetkinlikleri????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları,

“Satış Yönetim Süreci” kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında satış yönetim sürecinin sürdürülebilirliğini etkileyen ne iş yapıyoruz?  Sorusunu cevaplamak ile birlikte müşterileri tanımayı sağlayacak sorular, şirketin temel yetkinliklerinin belirlenmesi, pazarlama sürecinin doğuşu, patentler ve patent yasaları, marka imajını etkileyen faktörler, ürün grupları, fiyat, dağıtım ve satış promosyonları, reklam ve tanıtım, tüketim malları kanalları, katalog, web ve acentelar aracılığıyla satışlar, müşterilere erişim, müşteri satın alma sürecinin kolaylaştırılması, satış stratejilerinin oluşturulması ve geliştirilmesi, dış ve iç çevre analizlerine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Firmanın Temel Yetkinlikleri ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Bir firmanın temel yetkinlikleri olarak; teknoloji, pazarlama, finans, üretim, insan kaynakları, hükümet ile ilişkiler vb faktörlerdir. Temel yetkinliklerin neleri ifade ettiğini netleştirebilmek için bazı soruların sorulmasında fayda var.

Temel yetkinliklerin açıklığa kavuşturulması için bazı sorulması gerekli olan sorular :

Teknoloji firmaya üstünlük sağlıyor mu?

Pazarlama, pazarda pro-aktif bir firma mı? Piyasada bulunan iş potansiyelinden tam olarak yararlanabilir mi?

Finans firma büyüme ve genişleme için yeterli fon üretebilir mi?

Üretim firmanın üretim maliyeti, zaman boyutu da dahil olmak üzere, rakiplerle karşılaştırılabilir mi? Firma, ölçek ekonomisine ve deneyim eğrisine giderek üretim maliyetini düşürmenin yollarını buluyor mu?

İnsan Kaynakları; firmanın personeli, her hareketini müşterinin yararına düşünmeyi ve planlamayı amaçlıyor mu?

Hükümet ilişkileri; firma hükümetle iyi ve sağlıklı bir ilişki sürdürüyor mu ve hükümetle çatışmaktan kaçınıyor mu? Firma kısa sürede devlet teşviklerini ve ihtiyaç duyduğu onaylarını alabilir mi?

Firma bu soruların cevaplarını aldıktan sonra, pazar- iş geliştirmeler kapsamında stratejik kararları almaya hazırdır. Stratejik kararlar içinde sorulması gereken sorular kaçınılmazdır :

Firmaların ana rakipleri olarak kim düşünülmelidir? Firma nerede rekabet etmeli? Hangi pazarlarda, coğrafi bölgelerde, niş pazarlarda? Firmanın rekabeti nasıl olmalıdır? Fiyat bazında mı? Kalite mi? Üstün hizmet, orijinal yedek parçaların kullanılabilirliği?

Ve şimdi sırada stratejik pazarlama kararlarının oluşturulması var.

Gelecek durakta “Stratejik Pazarlama Kararlarının Oluşturulması” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...