Risk Yönetim Penceresinden Tedarik Zinciri yönetimi-XVII
This post has already been read 986 times!
Tedarik Zincirinde Esneklik Oluşturulması -???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
Risk Gözlükleri ile Tedarik Zinciri Yönetimi kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında tedarik sürecinde risk odaklı yaklaşımın önemi, kazanımı, gerekliliği ve faaliyet tabanlı risk yönetimi, tedarik zinciri risklerinin analizi, risk değerleme, risk yönetiminin yürütme fazı, operasyon süreçleri bağlamında risk yönetimi, satın alma sürecinde finansal ve operasyonel kararların entegrasyonu, yenilikçi tedarik zinciri finansman planları, risk algısı ve liderlik yaklaşımı, operasyonel risklerin detaylı tanımlamaları, değer zincirinde oluşabilecek riskler, risklerin arka planları, risk değerlendirmesi, tedarik zinciri yönetiminin itici güçleri, dış kaynak kullanımı, planlama – uygulama senkronizasyonu : masadan sahaya tedarik akışı, tedarik zinciri ortakları arasında işbirliğine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Tedarik Zincirinde Esneklik Oluşturulması …” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Tedarik zincirinde esneklik oluşturun. Firmalar, duyarlılığı artırmak için tedarik zincirlerinde uygun noktalarda esneklik oluşturmak için dikkatli ve bilinçli kararlar almalıdır. Esnekliğin birden fazla boyutu vardır ve bir firma için neyin uygun olacağı, onun çalışma ortamına bağlıdır:
• Ürün tasarımı tarafında esneklik oluşturmak. Standartlaştırma, modülerlik ve ortak parçaların ve platformların kullanımı, talepteki ani değişimlere ve parça teslimatındaki kesintilere tepki verme yeteneği sunabilir.
• Kaynak bulma esnekliği oluşturma. Bu, esnek sözleşmelerin yanı sıra parça ve sarf malzemesi satın almak için spot pazarların kullanılmasıyla sağlanabilir. Spot piyasalar, hem taleplerdeki beklenmedik artışı karşılamak için parça satın almak hem de talep beklentinin altında ise fazla stoğu elden çıkarmak için kullanılabilir.
• Üretim esnekliği oluşturma. Bu, talebin gerektirdiği şekilde farklı ürünler arasında hızlı bir şekilde geçiş yapmak için kullanılabilecek esnek kapasite elde ederek gerçekleştirilebilir. Firmalar, kapasitelerini temel ve reaktif kapasiteye ayırmayı da düşünmelidir; burada temel kapasite, talebi doğru bir şekilde tahmin edilebilen ürünlere daha önce taahhüt edilir ve reaktif kapasite, tahminin doğası gereği karmaşık olduğu ürünler için daha sonra taahhüt edilir.
Esnekliği etkileyen parametrelerden birisi web tabanlı uygulamalardır
Gelecek durakta “Web Tabanlı Uygulamalar “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®