Zor Günler ve Psikolojik Dayanıklılık- I

This post has already been read 1636 times!

Stres ve Zor Durumları Yönetebilmek ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Değerli dostlarım bugünlerde hemen hemen hiç kimse yoksun ki gerginlik, stress, med cezirler yaşamasın. Mesleği gereği zorlu dönemlerde farklı organizasyonlar ve bireyler ile iletişimde olan uzmanlara gelen soruların başında; “zorlu dönemleri nasıl az hasar ile atlatabiliriz?” sorusu gelmektedir. Son yetmiş gündür bu ve benzer sorular bizlere de sorulmaktadır. Bu soruya cevap vermeden önce bu dalgalı ve de belirsizliği içerisinde barındıran günlere farklı şekillerde tepki verneleri gözden geçirmekte ve hatta onlarla görüşülmesinde fayda var. Bizde hem bu gözlemi hemde bu bireyler ile gerçekleştridiğimiz görüşmeler ışığında bu soruyu cevaplamaya çalışıyoruz.

Psikolojik Dayanıklılık mı?????

Zor zamanlarda, beklenmedik engelleri, stres faktörlerini ve belirsizliği yönetebilmek veya yönetememe durumunu belirleyen olgunun aslında sihirli gücün “psikolojik dayanıklılık” olduğunu görebiliyoruz.Psikolojik dayanıklılık olgusundan ne anlamalıyız?  Psikolojik dayanıklılığı olan bireyler, bu dayanıklılığı nasıl kazanmaktadırlar? Problemlere verilen duygusal tepkiler olduğunu paylaşırsak düşünceniz ne olabilir? Duygusal tepkiyi detaylandırmamızda fayda var.

Mevcut durumda ve hayatımızın geri kalanında karşılaştığımız her sorun iki düzeyde gerçekleşir.

İlk seviye fonksiyonel olarak problemin oluşması, ikinci seviye, fonksiyonel probleme duygusal olarak verdiğimiz yanıt, diğer bir değiş ile duygusal tepkimizdir.

Problemin fonksiyonel ve duygusal tepki bağlantısını örnekleyecek olursak;

Bir kariyer sorunuyla karşılaşırsanız, bunun üstesinden gelmek için kariyer becerilerine ihtiyacınız vardır.

Finansal bir sorunla karşılaşırsanız, bunun üstesinden gelmek için finansal becerilere ihtiyacınız vardır.

Bir ilişki problemiyle karşılaşırsanız, elbette bunun üstesinden gelmek için ilişki becerilerine ihtiyacınız vardır.

“Bunların hepsini biliyoruz” dediğinizi duyar gibi olduk.

Evet biliyor olabilirsiniz ve fakat bir gerçek var özellikle fonksiyonel problemler çözmek için fonksiyonel becerilerimizi geliştirmemiz gerekmektedir.

Fonksiyonel becerilerimizi geliştirme fırsatını görebilmeyi etkileyn olgulardan birisi probleme verdiğimiz duygusal tepkidir. Daha az belirgin olan ve genellikle çok daha yıkıcı, bu zorluklara duygusal olarak nasıl tepki verdiğimiz oldukça önemlidir.

Bankacılık krizinin yaşandığı bir dönemde yüksek ücretler kazanan ve benzer statüde olan iki arkadaşım şimdi geldi aklıma. Neden ikisi de tam olarak aynı işlevsel problemle karşılaştığında, biri parçalanırcasına mücadele ederek farklı kulvarlarda faklı kazanımlar elde ederken, diğeri daha çok suçlamayı seçerek süreçten resmen yenilgi ile çıktı?

Özetle ; neden bazı insanlar düşüyor ve geri kalkıyor, bazıları ise aşağı düşüyor ve orada kalıyor?

Gelecek durakta “Psikolojik Dayanıklılığın Detayları” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...