Pozitif Psikoloji – IV

This post has already been read 2022 times!

Refah Çarkı …. ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Pozitif psikoloji ile ilgili başlattığımız yazı dizimizin bir önceki duraklarında psikolojinin II.dünya savaşından sonra bilim haline gelmesi, pozitif psikolojinin ana hatları ile birlikte pozitif psikolojinin Aristo ve Plato gibi filozofların hümanist psikoloji olarak ele aldıklarını, pozitif psikoloji menüsünde yer alan olgulara ve kavramlara dair paylaşımda bulunmaya çalıştık. Bu durakta refah çarkı testi ile pozitif psikoloji yolculuğunda keşfe çıkmaya çalışacağız.

İsterseniz “Refah Çarkı” atölye çalışmasına ve nasıl bir çalışma gerçekleştirebildiğimizi özetleyelim. Pozitif düşüncelerle etkin iletişim kurmak, huzurla başarılı olmak ve belirlediğimiz hedeflere keyifle varabilmek adına psikoterapist bir arkadaşımla tasarladığımız ve uyguladığımız refah çarkı kapsamında gerçekleştirdiğimiz beyin fırtınası :

Genel anlamda hayatınız bir gözden geçirin ve aşağıdaki konularda ilk aklınıza gelenler yazın.

İş ve özel hayatınızda gerçekleştirdiğiniz faaliyetlerden, aktivitelerden size keyif verenler hangileridir?

Hangi aktiviteleri akışa bırakıyorsunuz?

Hangi faaliyetleriniz iletişim kurulmasını, destek alınmasını gerektirmektedir

Hangi faaliyetlerin anlamı bulunmaktadır?

Hangileri size başarma arzusu uyandırmaktadır? Başarmak için farklı çalışmalar yapılması hissini veriyor?

Yazdığınız her bir konudaki faaliyetleri 1’den 10’a kadar numaralandırın. Sorularınıza verdiğiniz cevaplar ve notlamalarınız yanlış veya doğru değildir. Pozitif psikolojinin kritik beş faktörü bazında bulunduğunuz ruh halinin çerçevesini çizmeye çalışıyorsunuz. Bu çalışmanın tetikleyicisi olan ruh halini, pozitif düşünce durumunu belirlemeyi sağlayan puanlamanızdan ne kadar memnun olduğunuzu netleştirmek önemli olmaktadır.

Hangi parametreden yeterince memnun musunuz? Hangi parametre üzerinde çalışmanız gerekmektedir? Puanlama sonucunda geliştireceğimiz yol haritasının temellerini oluşturmaktadır. Bu arada bu atölye çalışmasını birebir ve takımlar halinde yapılması burada paylaşabilmek olabildiğince zor olmaktadır. Her bir grupta grup dinamiğinden dolayı farklı yol haritaları ile farklı etkiler, sonuçlara elde edilmektedir. Bu çalışmadaki puanlama tablosundan sonra huzurlu, ve mutlu olmanın önünde geliştirilen bariyerlerin neler olabileceğine bakarak yola devam ediyoruz.

Gelecek durakta huzur çarkını keyifli şekilde döndürmeyi olumsuz anlamda etkileyen bariyerleri konuşabilmek dileğiyle;

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...