Pazarlama Aklı ile Tedarik Zinciri Yönetimi – IV

This post has already been read 690 times!

Pazarlama ve Lojistik Entegrasyonu ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Pazarlama Aklı ile Tedarik Zinciri Yönetimi” kapsamında başlatılan yolculuğumuzun  önceki duraklarında pazar – müşteri odaklı tedarik, pazar – müşteri odaklı tedarik sürecinin detayı, bütünsel yaklaşıma dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Pazarlama ve Lojistik Entegrasyonu ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Aslında, çoğu endüstride uzun vadeli hayatta kalmak için hem düşük maliyetli bir üretici hem de katma değerli bir tedarikçi olmak gerekliliğin kendisidir.

Üretim odaklı hangi sektör ve hangi şirket olursa olsun şirketlerin sürekliliğini ve sürdürülebilirliği etkileyen katma değeri yüksek faaliyetler :  gelen lojistik, giden lojistik ve bunların pazarlama entegrasyonlu olmasıdır. Şirketlerin büyük bir bölümünde pazarlama – lojistik entegrasyonlu tasarlanmasına rağmen, çoğu pazarlamacı tarafından göz ardı edilme eğiliminde olan lojistik alanıdır.

Kişisel satış dahil pazarlama ve lojistik, her ikisi de talep yaratma odaklıdır : reklam, satış promosyonu ve talep arzı- fiziksel dağıtım. Pazarlamacıların odaklandığı talep arzını oluşturma detayında; tüketici davranışı, reklam, satış promosyonu ve kişisel satış … vb faaliyetler yer almaktadır.

Lojistik olarak adlandırılan yeni bir disiplin, fiziksel dağıtımı emmiştir. Lojistik, firma içindeki toplam malzeme akışının hammadde, proses içi stoklar ve mamuller planlanması, işletilmesi ve kontrolüne yönelik bir sistem yaklaşımı olması ile birlikte oluşan ürünleri pazara dağıtan bir disiplindir. Bu bakışlar lojistik de pazara ürünü dağıttıkça talep oluşturur ve talebi canlı tutar.

Etkin pazarlama ve lojistik entegrasyonun yönetimi beraberinde pazarlama karmasının bileşenlerini oluşturan ürün, fiyat, tanıtım ve yer parametrelerinin arsındaki bağlantıyı kuvvetlendirecek tasarımların gerçekleştirilmesi kaçınılmazdır.

Müşteri memnuniyetini sağlayan müşteri hizmetleri içinde pazarlama ile lojistiği bütünleştirilmelidir.  Çünkü, müşteri hizmetleri, lojistik sisteminin bir ürün için zaman ve yer hizmetleri oluşturmadaki etkinliğinin bir ölçüsüdür. Birçok firma için müşteri hizmetleri rekabet avantajı elde etmenin en iyi yöntemi olabilir. Firma, müşteri hizmetleri / lojistiğe rakiplerinden daha fazla harcama yaparak pazar payını ve karlılığını önemli ölçüde artırabilir.

Gelecek durakta “Müşteri Hizmetleri” ile yolculuğumuzu devam ettirmek dileğiyle, 

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...