MARKA YÖNETİMİ-III
This post has already been read 2225 times!
MARKA OLUŞUMU…..?
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Marka yönetimi yazı dizimizin önceki duraklarında marka yönetimi odaklı mı? Tedarik zinciri yönetimi odaklı mı? veya her ikisi entegre edilerek mi ? rekabet dünyasında yolumuza devam edeceğimizi belirterek neden marka yönetimi konusunda yazı dizisi başlatıldığını, marka oluşumu için olmazsa olmazların neler olduğuna dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık. Bu durakta marka ve marka yönetiminin detayında bulunanlar hakkında bir gözlük takmaya çalışacağız.
Marka kavramı nasıl tanımlanır? Markalaşma, marka yönetimi iş – rekabet dünyasına ne zamandan itibaren rüzgarlarını estirmeye başladı? İş dünyası, ticaret, rekabet, Yönetim, organizasyon…vb tüm parametrelerin vurgularının arttığı diğer bir değişle önemlerinin arttığı tarihin neredeyse aynı tarihe denk geldiğini görebiliyoruz. Bu tarih 1980’li yıllar, bu tarihe özel odaklanıp çalışmak gerek gibi algılıyorum. Markalaşma sürecinde de dönüm noktasının yaşanmaya başlandığı dönem 1980’lerdir. Ürün ve-ya hizmetlerin – servislerin bir satıcıya veya bir grup satıcıya ait olduğunu belirtmek ve benzerleri ile birlikte aslında rekabetten ayırmak için tasarlanan – kullanılan isim, renk, terim, işaret, sembol, dizayn veya bunların bir bileşimini marka olarak tanımlamak mümkündür. Anlaşıldığı ve vurgu yapılan ana tema, marka farklılaşmak demektir. Markanın tanımında ve ana vurgusunda markalaşma sürecine dair yapılması gereken faaliyetlerin bazılarını barındırdığı görebiliriz.
Marka oluşturmak, konumlandırmak, markaya yatırım yapmak iyi bir enerji, çabayı, zamanı ve de dip toplamda anlamlı bir bütçeyi zorunlu hale getirmektedir. Marka yönetimi için bu kadar kaynak ayırmak ne kadar gereklidir? Her olguda, her organizasyonda olduğu gibi işin ucu fayda, maliyet analizine dayanır. Bu anlamda bakıldığında markanın kazanımları, faydaları nelerdir?
Markanın tüketici- müşteri nezdinde faydaları, anlamı, kazanımları olduğu gibi şirketlerde marka olabilmenin farklı katkıları, faydaları vardır. Özellikle Şirketler markanın kendilerine getirdiği ve gelecekte getireceği katma değerlere göre markaya yatırım ivmesi kazandırmaya devam ederler.
Gelecek durakta müşteri ve şirketlere getirdi kazanımları ve de faydaları ile marka yönetim yolculuğunu devam ettirebilmek dileğiyle,
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®