Malzeme Yönetimi-XII
This post has already been read 696 times!
Malzeme Planlama???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“Malzeme Yönetimi” kapsamında başlattığımız yazı dizimizin önceki duraklarında tüm zamanlarda olduğu gibi 2020 ve sonrası, özellikle de pandemi sürecinde malzeme yönetiminin önemi, gerekliliği, üretim organizasyonlarında malzemelerin önemi, malzeme yönetiminin detaylı tanımları, malzeme yönetiminin amacı, satın alma departmanın katkıları, malzeme yönetiminin kritik başarı faktörleri, malzeme yönetiminin karşılaştığı zorluklar, satın alma sürecinde kar merkezi ve entegre yaklaşımları, entegre satın alma yaklaşımının avantajları, açık sistemler, malzeme yönetiminde modern yaklaşımlara dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Malzeme Planlama” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Malzeme planlaması, malzeme bütçelemesi ve malzeme kontrolü, entegre malzeme yönetiminde önemli roller üstlenmiştir. Malzeme planlaması ve gerçekçi malzeme bütçesinin geliştirilmesi sadece insanları motive etmekle kalmaz, aynı zamanda bir kontrol cihazı olarak da hizmet eder.
İthalat politikası, döviz kullanılabilirliği ve kredi sıkışması gibi programlanmamış kararlar için malzeme planlaması yapılmalıdır. Ayrıca, envanter Seviyeleri ve çalışma dışarı olarak son derece programlanmış kararlar için planlama yapılmalıdır.
Malzeme planlaması ve diğer temel işlevler arasındaki ilişki aşağıdaki gibidir:
Malzeme planlaması, ekonomik yatırım politikaları çerçevesinde üretim ihtiyaçlarını karşılayan hammaddelerin, bileşenlerin, yedek parçaların ve diğer öğelerin gereksinimlerini belirlemenin katma değeri yüksek bir yoludur.
Malzeme planlaması, geniş bir perspektife sahip genel üretim planlama ve kontrol sisteminin bir alt kümesidir. Malzemeler bütçeleme malzeme alımlarında katlanılan masraflar tahmini ve etkili malzeme planlarının yapılması ve kontrolü yardımcı olur.
Malzeme planlamasının önemi:
Uygun malzeme planlaması ve koordinasyonunun olmaması, malzemelerin aşırı sipariş edilmesine veya yetersiz sipariş edilmesine yol açar, aşırı sipariş, yatırım ve pahalı işletme sermayesinin verimsiz kullanımına yol açar.
Gereksiz fazla stokları tutmak için ekstra depolama tesislerine ihtiyaç yaratır ve malzemelerin bozulmasına ve eskimesine neden olabilir.
Üretim taahhütlerinin yerine getirilmesinde gereksiz gecikmelere ve masraflı kesintilere neden olan malzeme kıtlıklarında yetersiz sipariş sonuçları :
Malzemelerin kötü planlanması, genellikle pahalı ulaşım araçlarıyla işlenen gereksiz acil siparişlere yol açabilir.
İnsanları motive etmeyi ve etkili bir kontrol cihazı olarak tasarruf etmeyi amaçlamaktadır.
Gelecek durakta “Malzeme Planlamanın Kazanımları “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ