Malzeme Yönetimi-VIII

This post has already been read 838 times!

Satın Alma Sürecinde Kar merkezi ve Entegre Yaklaşım???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Malzeme Yönetimi” kapsamında başlattığımız yazı dizimizin önceki duraklarında tüm zamanlarda olduğu gibi 2020 ve sonrası, özellikle de pandemi sürecinde malzeme yönetiminin önemi, gerekliliği, üretim organizasyonlarında malzemelerin önemi, malzeme yönetiminin detaylı tanımları, malzeme yönetiminin amacı, satın alma departmanın katkıları, malzeme yönetiminin kritik başarı faktörleri, malzeme yönetiminin karşılaştığı zorluklara dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Satın Alma Sürecinde Kar merkezi ve Entegre Yaklaşım” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Kar merkezi yaklaşımı : malzeme yönetiminin bir parçası olan satın alma, doğru kalitede, doğru miktarda, doğru zamanda, doğru fiyata, doğru kaynaktan ve doğru yerde teslimattan sorumludur.

Kar merkezi odaklı satın almanın hedefleri :

Stok çıkışı, üretim durması riskini, ileri ve satın alma maliyetini ve miktar alımlarının ekonomisini dengeleyerek envantere minimum yatırım ile gerçekleştirilmesi ve  satın alınan malzemelerin yeterli kalitesinin korunmasıdır.

Satın alınan çeşitli öğelerle ilgili olarak çoğaltmanın, israfın ve eskimenin önlenmesi.  Maliyetleri düşürerek ve malzemelerin kalitesini sağlayarak şirketin rekabetçi konumunu sürdürme

Üretimi etkilemeden stokların azaltılması, stok taşıma maliyetlerini azaltarak karlara katkıda bulunulması,  “satışlarla yaşıyoruz, ancak karımızı malzemelerden yapıyoruz”…

Entegre konsept: Malzeme yönetimi, malzeme planlaması, satın alma, depolama, Envanter kontrolü ve fazlalık ve hurda bertarafı gibi çeşitli işlevleri içerir. Bu işlevler birbiriyle ilişkilidir ve bağımsız olarak ele alınamaz. Örneğin, satın alma departmanı bağımsız olarak çalışıyorsa, optimal olmayan kararlar alabilir.

Örneğin, bağımsız bir satın alma departmanı, tedarikçi tarafından sunulan indirimi dikkate alarak büyük miktarlarda bir ürün satın almaya karar verebilir. Ancak bu kararın depolama ve taşıma maliyetleri üzerinde bir etkisi olabilir ve ayrıca depolama alanı yetersiz hale gelebilir. Öte yandan, satın alma departmanı küçük lotlarda satın almaya karar verirse, satın alma fiyatı artacak ve zaman zaman stok koşulları ortaya çıkabilir.

Entegre bir yaklaşımla, malzeme yöneticisi, malzemelerin satın alınması, depolanması ve kullanımı ile ilgili birbiriyle ilişkili tüm faaliyetlerden sorumludur.

Gelecek durakta “ Entegre Satın Alma Yaklaşımının Avantajları “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ

Share

You may also like...