Malzeme Yönetimi-IV
This post has already been read 1087 times!
Malzeme Yönetiminin Amacı ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“Malzeme Yönetimi” kapsamında başlattığımız yazı dizimizin önceki duraklarında tüm zamanlarda olduğu gibi 2020 ve sonrası, özellikle de pandemi sürecinde malzeme yönetiminin önemi, gerekliliği, üretim organizasyonlarında malzemelerin önemi, malzeme yönetiminin detaylı tanımlarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Malzeme Yönetiminin Amacı” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Malzeme yönetiminin amacından önce kapsamına ve faaliyet alanına bakılmasında fayda var.
Malzeme yönetimi :
Ürünün tasarımı ve üretimi ile doğrudan bağlantılı olanlar dışında, malzemelerle ilgili tüm faaliyetleri kapsar
Doğrudan ürünün kendisine değer katan işletmenin temel bir işlevidir.
Malzemelerin organizasyon genelinde, organizasyondan ve organizasyondan akışıyla ilgili görevleri koordine eden, denetleyen ve yürüten yönetim sürecidir.
Talep, fiyatlar gibi değişkenlerdeki değişikliklerle ilgili olarak malzeme akışını planlamak, yürütmek ve kontrol etmek.
Başlangıç noktasından üretim sürecine girişine kadar malzeme ve envanter gereksinimleri ile ilgili faaliyetlerin planlanması, yönetilmesi, koordine edilmesi ve kontrol edilmesinden oluşur.
Malzemelerin kalite ve miktarının belirlenmesi ile başlar ve müşterinin talebini programa göre ve en düşük maliyetle karşılamak için üretime malzeme verilmesi ile biter.
Malzeme yönetiminin amacı,
En uygun maliyet ile tedarik edilen malzeme ile artan karlılığa katkıda bulunmak.
Uygun fiyat : Malzemelerin mümkün olan en uygun fiyattan satın alınmasının amacı, üretim maliyetlerini düşürmeye ve karı artırmaya yardımcı olduğu için önemlidir.
Mümkün olduğunca düşük envanter : Ortalama stok düşük olduğunda, envantere bağlı sermaye düşüktür ve bu, stok devir oranını artıracaktır. Bu da firmanın sermayesinin kullanım verimliliğini arttırır.
Tedarik sürekliliği : malzemelerin tedarik sürekliliği korunmazsa, malzeme sıkıntısı makinelerin ve işçiliğin boşta kalmasına ve ayrıca üretimin durmasına neden olabilir. Bu, üretim maliyetlerinde artış, hızlandırma ve nakliye maliyetlerinde artış vb. İle sonuçlanacaktır. Sürekli üretim ve seri üretim sistemlerinde, üretim süreçlerinde otomasyon ve üretim sürecinde esneklik eksikliği nedeniyle tedarik sürekliliği son derece önemlidir.
Satın alma sürecini etkileyen kritik faktörlere de dikkat edilmelidir.
Gelecek durakta “Satın Alma Sürecini Etkileyen Kritik Faktörler “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®