Malzeme Yönetimi-II

This post has already been read 1198 times!

Üretim Organizasyonlarında Malzemelerin Önemi ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Malzeme Yönetimi” kapsamında başlattığımız yazı dizimizin bir önceki durağında tüm zamanlarda olduğu gibi 2020 ve sonrası, özellikle de pandemi sürecinde malzeme yönetiminin önemine ve gerekliliğine dair özet bir giriş yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Üretim Organizasyonlarında Malzemelerin Önemi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Üretim organizasyonlarında malzemeler; hammadde, yarı mamuller, yardımcı malzemeler gibi bir ürün veya hizmetin üretiminde doğrudan veya dolaylı olarak kullanılan herhangi emtialar imalat organizasyonlarında önemli girdilerdir.

Üretim organizasyonlarında; işçilik, makineler, para, malzeme ve yöntemler arasındaki görece önem zaman zaman değişmiştir. Sanayileşmenin başlangıcında odak noktası makineler, insanlar ve yöntemler üzerindeydi, ancak 1970’lerden itibaren vurgu malzemeler üzerinde olmaya başladır. Malzemenin kendisi özel boyutta maliyeti nedeniyle bir üretim sisteminin önemli ve kaçınılmaz bir girdisidir. Malzemelerin satın alınmasında ve depolanmasında katlanılan maliyet, ürünün niteliğine ve üretim sisteminin türüne bağlı olarak üretim maliyetinin% 50 ila 85’ini oluşturur.

Üretim maliyetinde payından hareket ile malezeme yönetiminin önemi çok önemlidir, çünkü malzeme satın alma, depolama, taşıma ve nakliye maliyetleri, ürün maliyetinin yarısından fazlasını oluşturur. Üretkenliği artırmak, rekabetin zorluğuyla yüzleşmede çok önemli bir faktördür ve bu, ticari faaliyetlerin tüm yönlerinin maliyetini düşürmeyi içerir.

Üretim ve operasyon yöneticileri, zamanında teslimatların, kalitenin ve maliyetlerin iyileştirilmesi ve şirketlerin giderek daha rekabetçi bir dünyada ayakta kalabilmeleri için malzemeleri daha iyi bir yönetim yöntemi geliştirmeye çalışırlar.

Bir organizasyonda malzemeleri yönetmenin öneminin nedenleri şunlardır:

Malzemelere harcanan para, bir araya getirilen diğer girdilerden daha yüksektir.

Malzemeler ürüne değer katar. Bitmiş ürünün kalitesi, onları üretmek için kullanılan malzemelerin kalitesine bağlıdır.

Kıt olan malzemelerin ileride kullanılmak üzere tedarik edilmesine ve korunmasına ihtiyaç vardır.

Bir firmanın verimliliği, doğru malzemelerin doğru miktarda bulunmasına bağlıdır. Aslında ve aslında malzemeler insanlığın gelişiminin can damarıdır.

Gelecek durakta “Malzeme Yönetiminin Detaylı Tanımları “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...