Takipçi -VI
This post has already been read 1478 times!
İletişim Süreci ??
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
İş dünyasında liderlerin arkasından gelenler ve organizasyonlardaki başarıların %80’nine sahip takipçiler ile ilgili başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında takipçilerin organizasyonlardaki yerlerine, önemlerine, takipçilerin karakteristik özelliklerine, takipçilerin davranış modellerine, örnek ve sıra dışı takipçi olabilmenin kurallarına, takipçinin görev almaya hazırlanmasına dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “iletişim sürecinin” detaylarına yakından bakmaya ne dersiniz?
Ne söylediğiniz mi? nasıl ifade ettiğiniz mi önemlidir? Etkin iletişimde bu iki faktöre olabildiğince itina göstermekte fayda var.
Doğru kurgulanamayan İletişim süreci zaman zaman organizasyonlarda İletişim trafik kazalarına aslında iletişimsizlik kazalarına yol açabiliyor.
Her pozisyon için önemli olan iletişim süreci örnek bir takipçi olarak sizin için daha kritik bir önemi bulunmaktadır. İletişim becerisini geliştirip hatta ustalık seviyesine ulaşırsanız, başarılı olmak için gerekli diğer tüm becerilerin anahtarını elde etmiş olursunuz.
Etkin İletişim adına ;
- Öncelikle neden iletişim kurduğumuzu düşünün.
- İnsan iletişiminin; yönlendirmek, bilgi vermek, meydan okumak ve ikna etmek amaçlarının olduğunun farkında olun.
- İletişim sürecinde; gönderen, mesaj, kanal, alıcı, geri bildirim ve ortam bileşenlerinin her birisinin sağlıklı olarak uygulamaya alınmasına dikkat edin.
Amacına varılmış iletişimde önemi tartışılmayan iyi bir enerji harcanması gereken bileşen mesajdır, çünkü mesaj tartışmanın, konuşmanın kalbidir ve açık olmalıdır.
Yüz yüze İletişim söz konusu olduğunda beden diliniz, yüz ifadeleriniz, dikkatiniz, ilginiz, sergilediğiniz görüntü sahneye çıkar. Sahneye çıkan bu resim arkadaş canlısı, dürüst, açık olma durumunuzu dışa yansıtır.
Yazılı iletişimde mesajı, raporu veya bilgiyi gönderdiğiniz okuyucunun bakış açısını göz önünde bulundurun ve onların ihtiyaçlarına yönelik empatik olun.
Yalın ve anlaşılabilir kelimelerin dikkatlice seçilmesi de iletişim sürecinin etkisini artırmaktadır. Muhatabınıza göre doğru, net kelimelerin farklılığına dikkat etmek. Bir çocukla konuşurken kullanılan kelimeler ile bir yetişkinle konuşurken kullanılan sözcükler farklı olmalıdır.
Benzer şekilde, kelimelerin kullanımı ve seçimi de cinsiyete, coğrafyaya, eğitim seviyesine ve kişiliğe bağlıdır. Etkili iletişimciler konuşmadan önce düşünürler, sözleri toplarlar, böylece diğer tarafa zarar vermeden bilgi alış verişi yaparlar.
Dinleme, nezaket ve olumlu bir tutum, tümüyle dürüstlüğün özellikleridir. Birçoğu, iyi iletişim becerilerine sahip olmanın doğru kelimelerle iyi konuştuğunu düşünür ancak dinlemenin bazen kelimelerden daha güçlü etkisi olduğunu da unutmamalısınız.
Gelecek durakta hayal gücü olgusuna dair beyin fırtınası yapabilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®