Kurumsal Kaynak Planlama Projeleri– I

This post has already been read 1112 times!

Kurumsal Kaynak Planlama ve Arka Planı???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Profesyonel iş yaşamında ve eğitim – danışmanlık yolculuğunda çeşitli seviyelerde, pozisyonlarda Müşteri İlişkileri Yönetimi- MİY, Customer Relationship Management, CRM, Kurumsal Kaynak Planlama- KKP, Enterprise Resource Planning- ERP, Dijital Dönüşüm, Tedarik Zinciri Yönetimi –TZY, Supply Chain Management – SCM projelerinde yer aldık ve yer almaya devam ediyoruz. Yakın zamanda dijital platform odaklı ERP projesinde tekrar ve bu kez daha detaylı yer alınca bu konuda da birikmişleri yeni perspektif ile paylaşma kararı aldık. ERP’nin tanımı ile arka planını masaya yatırarak yolculuğu başlatalım isterseniz.

ERP;

İşletmenin gerçekleştirdiği faaliyetlerin çoğunun otomatikleştirilmesini ve entegre edilmesini, 

İşletme genelinde ortak veri ve uygulamaların paylaşılmasını

Gerçek zamanlı bir ortamda bilgi üretilmesini ve bunlara erişilmesini,

Veri süreçlerinin otomatik olarak yakalanmasını,

Kronolojik sırayla tümleşik işlerin tamamlanmasını,

Sağlayan paketlenmiş çok kullanıcılı, çok konumlu ve çok şirketli iş sistemi – iş programı ve bir yazılım çözümüdür.

Bu yazılım çözümü aslında bir yerde yarı mamul bir pakettir, kullanıcı bu yarı mamulü kuruluşun ihtiyaçlarına göre yapılandırmalıdır.

Çoğu ERP yazılımı standart yazılım paketi olmasına rağmen, uygulamada% 80 ila% 90 prosedürlerinin standart olduğu ve olduğu gibi kullanılabileceği görülmektedir. Uygulama sırasında yaklaşık % 10 ila % 20 prosedürlerin özelleştirilmesi, değiştirilmesi gerekir. Bu değişiklikler veya ince ayar nihai ürün, mevcut eski prosedürler, üst düzey yöneticilerin olgunluk seviyesi, müşteri türü vb. Gibi birçok faktöre bağlı olacaktır.

Niçin bir ERP sistemin , programına ihtiyaç duyar şirketler, kuruluşlar? Bilindiği üzere ERP programlarının büyük bir bölümü finansal raporlamaların oluşmasını odaklı  oluşmuştur. Zaman içerisinde finansal raporlamaların temelini oluşturan işletme fonksiyonları da dikkate alınarak ERP sistemi günün ihtiyaçlarına göre gelişim göstermiştir. Şirketler müşterilerine gerçek zamanlı ürün, hizmet ve bilgi sunmak adına entegratif yapıya duydukları ihtiyaçtan dolayı ERP sistemlerini iş ajandalarına almaktadırlar.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere ERP programları yarı mamul paketlerdir, bu yarı mamul paketlerin sürdürülebilir nihai paketlere dönüşmesi adına sağlıklı ERP proje yönetim çalışmasının gerçekleştirilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

Gelecek durakta “ERP Uygulama Proje Yönetimi” ile  yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...