Kurumsal Hafıza-XI
This post has already been read 677 times!
Bilgi Mimarilerinin Tasarımı ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
“Kurumsal Hafıza” kapsamında başlattığımız yolculuğumuzun önceki duraklarında bu konuda paylaşım başlatmanın gerekçesi ile birlikte kurumsal hafızanın, belleğin tanımı, bilgi kaynağı, en değerli bilgi kaynağı kurumsal hafıza, dijital ortamda kurumsal belleğin yönetilmesi, kurumsal bellek ve kayıt yönetimi, kayıtların depolanması, kurumsal belleği oluşturan önemli kayıtlar, elektronik ortamda bilginin işaretlenmesi, kurumsal bellek yöneticisinin becerileri, kurumsal bellek yöneticisinin sorumluluklarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Bilgi Mimarilerinin Tasarımı ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Kurumsal bellek kayıt yönetimi yarının organizasyonlarının süreç ve bilgi ihtiyaçlarını desteklemek için doğru bilgi parçalarının doğru zaman aralıklarında toplanabilmesi için bilgi mimarilerinin tasarımının gerçekleştirilir.
Önceki kayıt yöneticileri gibi, geleceğin kayıt yöneticileri de kuruluşun işleyişi için önemli olan bilgileri tanımlamak için prosedürler, iş kuralları geliştirmeye odaklanır. Belge yönetimi bilgi yönetiminin bir parçası olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir.
Bilgi yönetiminin araç ve teknikleri belgelerin yönetimine uygulanabilir. Kayıtlar, bu açıdan, kurum içi bilgi koleksiyonlarıdır. Bu bilgi koleksiyonlarını yönetmek için çevrimiçi hizmetler aracılığıyla erişilenle aynı türde bilgi erişimi kullanılabilir.
Kurumsal bellek yöneticisi, dahili ve harici bilgileri birleştirir. Kurumsal bellek yöneticisi, işin nasıl yapıldığını belirleyen teknik ekibin bir parçası olmalıdır, çünkü kuruluşun en önemli varlıklarından biri olan bilgilerinden sorumludur. İyi bir kurumsal bellek yöneticisi kuruluşun işi hakkında bilgili olmalı ve aynı zamanda dış bilgi dünyasıyla ilgili olmalıdır.
Bilgilerin entegrasyonu, bilgi mimarisinin tasarımının kritik parametrelerden birsidir.
Tüm yapılarda mimari tasarım oldukça önemlidir, kurumsal hafıza sürecinde de mimari tasarımı oldukça değerli ve önemlidir. Çünkü kurumsal bellek, kuruluşun en değerli varlıklarından biridir ve nakit, mülk ve çalışanlar gibi diğer önemli varlıklarla aynı özen ve ilgiyi görmelidir. Kuruluşun kurumsal belleğini korumaktan açıkça sorumlu bir kişi yoksa, çeşitli bilgi faaliyetlerine katılanların bu rolü ellerinden geldiğince üstlenmeleri gerekir.
Kurumsal belleğin etkin yönetimi, günümüzde çoğu bilgi yöneticisinin sahip olduğundan oldukça farklı becerilere sahip bir personel gerektirmektedir
Gelecek durakta ”Kurumsal Hafızaya Farklı Bir bakış “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®