Küresel Durgunluk – Resesyon Herkes için mi?- I

This post has already been read 1218 times!

Mutlu Azınlıklar mı?????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Yakın zamanda Türkiye’deki bazı iş adamları ve sanayi dernekleri ve yurt dşında da araştırma kuruluşları Korona virüsünün tetiklediği durgunluk, resesyon kapsamında araştrımalar, anketler yaptılar. Araştırma raporları, ankete sonuçlarının okurken aynı sonucu çalıştığımız şirketlerde de görüyoruz. Gördüğümüz nedir ? diye soracak olusanız, durgunluğun, her şirketi aynı şekilde etlilemediği. Bu gerçekten hareket ile bu kapsamda bir paylaşım dizisi başlatma karaı verdik .

Bilindiği üzere ekonomik dalgalanma, ekonomik kriz veya küresel durgunluk kapsamında konuşulduğunda derinliği farklı olsada yelpazesi geniş tepki alınması oldukça doğaldır, ne dersiniz?

Resesyon döneminde tepkinin rolü

Tepki yelpazesinin genişliği; içerisinde bulunulan durumun algılanması, durumun kendisinden etkilenme derinliği olabilir. Resesyonun algılanması ve bu algıya verilen tepki şekli süreçten etkilenmeyi farklılaştırmaktadır. Bazı şirketler sarsıldı ve panik oldu, bazıları bu durumu en az zararla nasıl yönetilebilir düşüncesini geliştirdiler, bazıları ise durgunluğun geçmesini umuyorlar. 

Daha önce de belirtildiği üzere; süreci algılama ve tepki şekili süreçten etkilenmeyi farklılaştırır, bu noktada süreci başarı ile yönetenler; oluşan ve zaman içerisinde oluşabilecek zorlukları kabul edenler ve uyum sağlamak için ellerinden geleni yapanlardır.

Herkes küresel ekonomiye ne olacağını bilmek istiyor. Şirketinizin veya biresel olarak sizin ekonomik durumunuz küresel ekonomiden farklı yönde seyir izleyebilir. Mesela; küresel ekonomi düzelebilir, ancak sizin ekonominiz düzelmeyebilir, ekonomi depresyonda kalabilir, ancak ekonominiz düzelebilir. Bu arada bir tavisyede bulunmak isteriz; ekonomistlerin tahminlerine yarım saatten farlı bakmamanızı öneririz bu dönemlerde.

Bu durgunluk dönemini etkin yönetmek adına;

Kendi ekonominize dikkat etmek.

Mevcut ve potansiyel müşterileriniz, saha çalışanlarınızla iletişimde kalın ve konuşun. Rakiplerinizin neler yaptığını inceleyin.

İşinizi ve sektörünüzü nicel olarak değerlendirin.

İşinizdeki veya endüstrinizdeki değişiklikleri niteliksel olarak keşfedin.

İstikrarlı ve değişen ekonomik ortam arasındaki farkı net olarak bilmek ve rehber olarak zihnimize yazmak. Aradaki fark nedir?

İstikrarlı bir ekonomik ortamda, eğer varsa piyasa değişimleri artımlı olma eğilimindedir. Değişen bir ekonomik ortamda, pazar değişimleri istikrarlı koşullara göre çok daha ani ve daha dramatik olabilir.

Bir işletmeyi yönetmedeki en önemli şey, ekonominizdeki değişikliklere mümkün olduğunca fazla görünürlük kazandırmaktır, böylece proaktif olarak adapte olabilir veya en azından hızlı tepki verebilirsiniz.

Durgunluk içinde hayatta kalan ve başarılı olan şirketler değişimleri görünür kılabilenlerdir.

Gelecek durakta “Değişimleri Görünür Kılmak”  ile yolculuğumuza devam edebilmek dileğiyle ;

  Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...