Kıyaslama – Benchmarking -II

This post has already been read 451 times!

Xerox ve Kıyaslama?????

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Kıyaslama – Benchmarking “ kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında kıyaslamaya niçin ihtiyaç duyulduğuna dair özet bir giriş yapmaya çalıştık

Bu durakta “Xerox ve Kıyaslama ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Kıyaslama odaklı yüksek lisans tezini hazırlarken hangi kaynağı incelediğimizde karşımıza Xerox çıkıyordu analiz ettiğimiz vakalar, okuduğumuz kaynaklar da Xerox 1970’lerin sonlarında kıyaslamanın yaratıcısı olarak tanımlanmaktaydı. Gerekçesi de Xerox’un, Canon fotokopi makinelerinin perakende satış fiyatının Xerox’un üretim maliyetlerinden düşük olduğunu tespit etmesi idi.  Çok çeşitli alanlardaki performanslarını Japon meslektaşlarıyla karşılaştırmak için Japonya’ya bir analiz ekibi  gönderdiler ve aradaki farkı nasıl kapatabileceğini anlayan analiz takımı şirketlerine geri döndüler. ve bu süreç 1979’da kıyaslamanın Xerox’ta geliştirilmesini tetikledi ve 1981’de şirket çapında bir kültür haline geldi.

1981 yılından sonra hemen hemen tüm küresel şirketler Xerox’un temellerini oluşturduğu kıyaslama aracı kendi organizasyonlarında geliştirmek istedikleri iş süreçlerinde kullanmaya başladılar.

Kıyaslamanın temellerinin atıldığı ilk yıllarda daha çok imalat sektöründe kullanılmaktaydı çünkü üretim çıktısı somut ve ölçülebilir.  Geliştirilen kıyaslama  teknikleri yavaş yavaş tüm iş süreçleri doğrultusunda, lojistiğe, finansal performansa, insan yönetimine ve müşteri hizmetleri sunmaya uygulanmaya başlandı.

Finans, üretim, pazarlama, insan yönetimi vb. Gibi çok çeşitli işlevsel alanlar ile birlikte ticari veya kar amacı gütmeyen herhangi bir kuruluşa kıyaslama tekniği uygulanabilir hale geldi. Firmalar birbirleriyle kıyaslama yapmak için işbirlikçi ilişkiler kurmaya başladılar. Kıyaslama için firma seçimi oldukça dikkatli ve gizlilik şartlarına büyük bir hassasiyet gösterilerek yapılmalıdır, Bu konuyu da yüksek lisans tezinde detaylı ve tüm gerekçeleri ile anlattık.

Bilindiği üzere çalışan sistemler zaman içerisinde oldukça farklı yapılara ve-ya daha detaylara doğru yolculuğunu sürdürür. Kıyaslama tekniği, felsefesi ve aslında yolculuğu da zaman içerisinde türlere ayrılmaya başladı.

Kıyaslama türleri olarak;  rekabetçi kıyaslama, stratejik kıyaslama, süreç kıyaslaması… vb olarak ifade etmek mümkündür

Gelecek durakta “Kıyaslama Türleri” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...