İşte Huzur ve Mutluluk – I
This post has already been read 986 times!
Mutluluk ve-ya Huzur ” ????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
İş hayatında, iş ortamında mutluluk, huzur konusunda Sn. Kezban Bektaş hanım efendi ile Sakarya’da 2015 yılında bir proje çalışması gerçekleştirmiştik. 2015 yılından itibaren zaman zaman farklı uzmanlar ile şirketlerde iş yerinde huzuru yakalama konusunda atölye çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Yakın zamanda video konferans aracılığıyla bugünlerin stresini de azaltmayı sağlayacak işte huzuru tekrar inşa edebilme yolculuğunu gerçekleştirmeye başladık ve bu başlangıç bir paylaşım dizisinin oluşmasını da tetikledi.
Huzuru ya da mutluluğu başarmak, yaşamda başarılması en zor olduğu kadar karmaşık bir proje olarak görülmektedir. Proje olarak bakmak bize oldukça fazla sayıda gol yedirir değil mi? Çünkü projenin bir başlangıç ve bitiş süresi vardır. Huzuru yakalamak için evet biri seri faaliyetler gerçekleştirdiğimiz doğru ve fakat huzurun kendisinin başlangıç ve bitişi olduğunu düşünmek sağlıklı olmayabilir.
Huzuru, mutluluğu yakaladığınız anları düşünün; yaza sıcağında sizi ferahlatan serin esen rüzgar, üşüdüğünüz kış soğuğunda içtiğiniz sıcacık bir çay, soğuk bir kış sabahında teninize his ettiğiniz güneşin sıcaklığı, doğum gününüzde aranmak hatta beklemediğiniz bir kişiden bir çiçek almak…. Vb sayabilirsiniz. Huzuru niçin arar insan oğlu? Huzur tanımlanabilir mi?
Huzur nasıl tanımlanır???
Huzur; olumsuz durumların az olması, olumsuz anların içerisinde oluşabilecek olumlu noktayı yakalayabilmek şeklinde tanımlanabilir mi? Ne dersiniz? Konu iş yerinde, iş yaparken huzur ve mutluluk olunca : işyerinde bunalmamak, monoton olmayan bir yaşam, gelecek korkusunun olmaması, geçmiş hakkında pişmanlık duymamak, şimdiki zamanda göz ardı edilmemek, zorbalık veya taciz edilmemek, umutsuzluk duygusu taşımamak… vb diyebilir miyiz?
Psikanaliz kitapları ve tasavvuf kitaplarına bakıldığında filozoflar ve düşünürler; “şartlar ne olursa olsun özde huzur gerçek ben olabilme isteğine sahip olabilmektir” şeklinde özetlemektedirler. Gerçek ben olabilme isteği derinlere doğru yolculuklara çıkartıyor insanı.
Çeşitli kitapların ön sözünde okuduğumuz iki ifade :
“Değiştirebileceğim şeyler için güç, gerçekleştiremeyeceğim şeyler için sabır, ikisinin arasındaki farklı anlamak için akıl ver”.
“Dünya bizim arzu ve irademize göre çalışmaz. Ancak yapabileceğimiz şeyleri değiştirerek ve yapamadığımız şeyleri kabul ederek irademizi ve özgürlüğümüzü savunmalıyız”
Yukarıdaki iki ifade işte olduğu kadar tüm yaşamda huzuru inşa için rehber olabilir mi?. Huzur kavramını anlamanın yollarından birisinin pozitif psikolojiye çıktığını biliyor muyuz?
Gelecek durakta “Pozitif Psikoloji” ile yolculuğumuzu sürdürmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®