İş Modelleri-II

This post has already been read 1401 times!

İş Modelinin Detaylı Tanımları ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

2020 ve sonrasında gündeme gelecek iş modelleri kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında genel anlamda iş modellerine dair özet bir giriş yapmaya çalıştık.

Bu durakta İş Modelinin Detaylı Olarak tanımlanmasına ve anlaşılabilir kılınmasına ne dersiniz?

İş modeli : oluşturacağınız, sunacağınız değer önerinizi yetenek ve becerilerinize dayanarak bir ürüne, hizmete dönüştürmek, bu dönüşüm ile nasıl para kazanacağınızı ifade eder.

İş modelinin ifadesinin derinlerinde;

oluşturulacak değerler, işletmenin nasıl çalışması gerektiği, yetenek altyapısının ne olması gerektiği ve finansal olarak uygulanabilir olup olmadığı yer almaktadır.

İş modelini geliştirme veya değiştirme süreci, endüstri dinamikleri ve şirket dinamikleri hakkındaki kritik sorular etrafında döner. Bir şirketin iş modeli, yetenek ve yeterliliklerine sağlam bir şekilde dayandırılmalı ve endüstrinin dinamiklerini yansıtmalı veya etkilemelidir.

İş modelleri kapsamında ; “Nasıl para kazanacağız?” “Kârlı operasyonlar için ne gibi yeteneklere sahip olacak?” “Satış ve karları nasıl üreteceğiz?” “Gelir büyümesini nasıl sürdüreceğiz?” “Nasıl? Gelir artışını sürdürecek miyiz? ”

Gibi bazı temel soruların cevapları verilmelidir.

İş modelinin detaylı tanımlanmasına bakıldığında karşımıza üç temel faktör çıkmaktadır :

  • Bir değer önerisi,
  • stratejik kaynaklar
  • dinamik süreçler.

Değer önerisi, müşteri deneyimlerindeki boşluğu dolduran veya önemli bir müşteri isteği yaratan bir fikrin geliştirilmesidir.

Stratejik kaynaklar, şirketin değer zincirinde yetenekler geliştirmek için kullanılan stratejik varlıklar.

Dinamik süreçler, bir şirketin faaliyetlerinde kullanılan yetenek ve yetkinlikleri geliştiren stratejik kaynakların doğru bir karışımıdır.

Değer önerisi, stratejik kaynaklar ve dinamik süreçler yerine getirildiğinde, bir iş modelinin verimli olarak yönetilmesi için gerekli üç bileşen : gelir kaynakları, maliyet yapısı ve karlılık. Bu bileşenler, işletme modelinize uygun kar formülünü oluşturur. Gelirler mümkün olduğu kadar çok gelir kaynağından gelmelidir.

Maliyet azaltma fırsatları, gerçek değere elverişli olmayan maliyetlerden veya aynı veya daha düşük maliyetlerle faydaların iyileştirilmesinden gelmelidir. Örneğin, teknolojideki bir değişiklik maliyet düşüşüne ve gelişmiş bir iş modeline neden olabilir. Bir ürüne fiyat yükseltmeden veya maliyetleri artırmadan özellik eklemek iş modelini iyileştirir.

Karlılık, daha fazla gelir kaynağından, daha az maliyetten ve daha fazla değerden gelir. Kar marjlarında kendini gösteren finansal canlılık testidir.

Gelecek durakta “iş modelinin yeniden yapılandırılmasına” yakından bakabilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

 

 

Share

You may also like...