İş Dünyasında Bireysel Başarı – X
This post has already been read 835 times!
Etkin Bir Organizasyon Yapısının Özellikleri????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“İş Dünyasında Bireysel Başarı” kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında bireysel başarının bileşenleri, bireysel başarıda hedef belirlemeye , zaman yönetiminin analizi için sorulması gereken sorular, etkin zaman yönetimi rotasının oluşturulması, rekabetçi pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi, strateji ve iş geliştirmek, strateji ve iş geliştirmenin temel boyutları, vizyon ifadesinin önemi, objektif ölçüm sistematiği, stratejik seçeneklere dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Etkin Bir Organizasyon Yapısının Özellikleri” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
En iyi stratejiler oluşturulan etkin organizasyon ile gerçekleştirilir, bu gerçekten hareket ile etkin bir organizasyon yapısının önemli özellikler şunlardır:
Kilit rollerin, merkezi yönetimin rolünün ve katma değerinin net tanımlanması
Bu profillere sahip bireyleri istihdam edilmesini sağlayacak politikaların belirlenmesi
Gerekirse günün ve geleceğin oluşacak şartlarına göre organizasyonun yeniden yapılandırılması, yakın zaman da bazı küresel firmalarda organizasyonları ; hizmet ve ürünlerim var olduğu ve olacağı pazarlara ve pazarlardaki segmentler ile birlikte rakiplere göre yeniden tasarlama çalışmalarını tamamladık.
İş sonuçlarının sağlıklı, periyodik tanımlı performans göstergelerine göre değerlendirilmesini sağlamak adına denetim mekanizmasının oluşturulması.
Özellikle seçilen vizyon ve stratejik seçeneklere ulaşmak için organizasyon yapısı yeniden tasarlandığında, kilit bireylerin güçlü ve zayıf yönleri dikkate alınması.
Kilit rollerdeki bazı kişilerin güçlü yönlerinden yararlanmak ve zayıf yönlerini telafi etmek için bazı değişikliklere ihtiyaç duyulabilir. Amaç, iş ihtiyacını karşılayan ve insanları en iyi şekilde kullanan bir organizasyon yapısı üretmek olmalıdır. Bununla birlikte, bazen, içeriden adaylara güvenerek uzlaşmak yerine, yeni oluşturulan bir kilit görevi doldurmak için dışarıdan birini işe almak gerekebilir.
Organizasyonun yeniden yapılandırılması veya yeni bir organizasyon yapısının oluşturulması oldukça dikkat ve iyi çalışması gereken bir süreç olduğunun gerçek anlamda farkındayız. Gerçek yaşamda karşımıza çıkan sorunlardan birisini burada belirtmekte fayda var. Yönetici ekip üyelerinin yeni bir yapıyı yeniden tasarlamaya dahil edilmesi kişisel çıkarlardan kaynaklanan sorunlara neden olabilir.
Gelecek durakta “ Kişisel Çıkarlar ve Organizasyonel Tasarım” ile yolculuğumuzu devam ettirmek dileğiyle,
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®