Sürdürülebilir Şirket Yönetimi-XII

This post has already been read 1247 times!

Sürdürülebilir Şirket Yönetimi ve Şirket Performans Sistem İlişkisi ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Sürdürülebilir şirket yönetimi kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında rekabet ortamında şirket yönetiminde sürdürülebilirliğin önemi, sürdürülebilir şirket yönetim parametreleri, iş yönetiminde süreklilik olgusu, sürdürülebilir iş yönetiminin gereksinimleri, şirketlerin fonksiyonları, şirket sürdürülebilirliğini etkileyen soyut faktörler, şirket sürdürülebilirliği ile profesyonellik arasındaki ilişki, iş hedefleri, şirketlerin ekonomik hedefleri, şirketlerin sosyal hedefleri, sürdürülebilir şirketlerin karakteristik özellikleri, sürdürülebilir şirketler için iş sistemleri, sürdürülebilir şirket yönetim sürecinde çevrenin rolüne dair  paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Sürdürülebilir Şirket Yönetimi ve Şirket Performans Sistem İlişkisi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Şirketlerin sürdürülebilirliğinin ölçülmesini sağlayan şirketin performansının ölçülmesi, değerlendirilmesi ve iyileştirilmesinin detayına dalmadan önce performans kavramının çerçevesinin çizilmesinde fayda var.

İster bireysel ister kurumsal olsun performanstan söz ediyorsak hedeflere ulaşılması akla gelir. Hedeflerimize nasıl ulaştığımız oldukça  önemlidir. Herhangi bir iş performansı ölçütü, o iş için başarının tanımına bağlı olacaktır. Buna karşılık, başarının tanımı belirli paydaş gruplarının görüşüne bağlı olacaktır. Örnek olarak bir hava yolunu alalım. Bir sonraki koltuk boş olduğu için tatile çıkan biri yanlarında boş yer olduğunda mutlu olacak, fakat havayolunun tepe yönetimi, muhtemelen performanstan memnun kalmayacak, çünkü çok fazla boş koltuk var. Hava yoluna yatırım yapan hissedarlar da memnun kalmayacaklar çünkü yatırımlarının geri dönüşünün zayıf olduğunu görüyorlar.

Bu nedenle, başarının ve performansın tanımı perspektife bağlıdır ve kuruluşun farklı bölümlerinde ve paydaş grubuna göre değişiklik gösterir. Çalışanlar için en azından örgütün genel hedefleri konusunda açık bir fikir birliğine, anlayışa ve bağlılığa sahip olmak esastır. Hedefleri anladıktan sonra, başarının neye benzediğini bilmeleri gerekir.

Kuruluşun genel hedeflerine açıklık ve bağlılık kazanmak güçlü liderlik gerektirir.

Performans mutlak değildir; sadece göreli olabilir. Şirketinizin kârlılığı, sektördeki akranlarınıza ve önceki yıllarınızın sonuçlarına göre değerlendirilmelidir. Dolayısıyla, performansı harici karşılaştırmalar ve dahili kıyaslamalara göre dikkate almanız gerekir. Dahili bir bakış açısından, çalışanların kendilerinden ne beklendiğini bilmeleri gerekir.

Gelecek durakta “ Şirketlerin Sürdürülebilirliğinde Yöneticilerin – Liderlerin Rolü“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...