YENİ BİR KAVRAM – KONU NASIL ÖĞRENİLİR?
This post has already been read 2196 times!
ÖĞRENME YOLCULUĞU VE HEYECANI
Merhaba www.ayseleevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları
Bu yolculuk serüvenimizde yep yeni bir kavramı, konuyu nasıl öğrenebiliriz? Olgusu ile ilgili beyin fırtınası yapacağız. Bu konuya ve-ya bu olguya nasıl geldik? Bugün sağlık sektöründe bir şirkette tıbbi bir konuda nasıl bir süreç ve maliyet iyileştirmesi yapılabilir kapsamında beyin fırtınası yapılırken ilgili konuyu hiç bilmeden nasıl yol alacağız veya ilgili konu ile ilgili bir bilgi sahibi olabilir miyiz diye düşünürken işte yolumuz düştü yep yeni bir konuyu nasıl öğrenebiliriz durağına.
Yeni bir kavramı nasıl öğrenebiliriz ve deneyim kazanabiliriz den önce, bu yeni kavramı öğrenme hedefimiz nedir? Niçin bu yeni konuyu öğrenmeliyiz? Yeni konuyu öğrendikten sonra hayatımızda neler değişecek? Vb sorulara cevap bulmamızda fayda var. Bu sorulara verilecek cevaplardan sonra öğrenme stilimize göre, okuyarak, dinleyerek ve-ya izleyerek mi öğreneceğiz. Konu ile ilgili bir seminere mi gidilecek? Uzman birileri ile bir beyin fırtınası mı yapılacak? Veya konu ile ilgili çok karmaşık olmayan bir kitap veya internetten youtube’dan videolar mı izleyeceğiz? Tüm sorgulamalar yeni bir konu öğrenmek ile ilgili bir öğrenme yol haritası oluşturmayı ifade etmektedir.
Diyelim iyi bir yol öğrenme yol haritası oluşturduk ve de öğrenme yolculuğuna çıktık iyimser bir ifade ile öğrendiğimizi his ettik. Gerçekten öğrendik mi veya bilgi sahibi olmaya başladık mı? bunun cevabı için de geri besleme alınmasını gerekmektedir. Öğrenme yol haritasının içerisinde öğrendiğimiz kavramın testi aşaması da bulunmaktadır. Öğrendiğimiz ne zaman bilgimiz, deneyimimiz, vizyonumuz haline dönüşür.
Bu arada öğreneceğimiz konuya göre öğrenme stili, öğrenme için yararlanacağımız kaynakları, öğrenmeyi test etme teknikleri farklıdır. Bir gerçek var ki öğrendiğimiz konuyu ne kadar uygulamada kullanabilirsek ve de öğrendiğimiz yeni konu bizde bir davranış modeli dönüşümü, ve-ya farklı düşünmeyi, bildiğimiz diğer konularla ne kadar çok ilişkilendirmeyi sağlarsa o konuyu öğrenmiş kabul edebiliriz. Öğrenmek demek o konunun uzmanı olmak demek değildir bir konuda uzman olabilmek yaklaşık on bin saati diğer bir değişle on yılı gerektirmektedir.
Bir sonraki yolculuk durağında öğrenme sürecinin detaylandırmak üzere, öğrenmenin keyfini ve hazzını yaşayın…….
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®