Y JENERASYON – I : YOLO “you only live once” ???
This post has already been read 2667 times!
EYVAH Y JENERASYON MU? VAV Y JENERASYON MU?
Merhaba www.ayseleevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları
Şirketlerde, ailelerde tüm sosyal yapılarda jenerasyonlar arası geçiş, jenerasyonlar arası iletişim, farklı zaman dilimlerinde dünyaya gelmiş jenerasyonların birlikte yolculuk yapabilmeleri, birlikte çalışmaları tüm zamanların konusu olmuştur ve olacaktır. Çalıştığımız aile şirketleri ve diğer kuruluşlarda 1980, 1990 sonrası doğumlular ve zaman zamanda 2000 yılı doğumlular ile çalışıyoruz ve iletişimde bulunuyoruz. Anladığımız kadarı ile 1980-1990 ve 2000’li yıllar doğumlu bireyleri iyi anlayarak, onlarla nasıl sağlıklı yolculuk yapabiliriz olgusunu keşf etmemiz gerekli hale geldi.
Bu yolculuk serisinde Y jenerasyonu anlayabilmek ve kendileri ile sağlıklı yolculuk yapabilmenin kilometre taşlarını edindiğimiz tecrübeler ve deneyimlerini aldığımız uzman görüşleri ile paylaşmaya çalışacağız.
Şimdi diyeceksiniz ki Y jenerasyonu anlamak diye giriş yaptınız, Y jenerasyonu anlamak zorunda mıyız? Tercih sizin desek kızar mısınız? Veya hangisi daha kolay anlamak mı? anlaşılmak mı? veya hangi taraf anlamayı, hangi taraf anlaşılmayı tercih edebilir? Müsaade ederseniz anlaşılma telaşından önce anlamaya çalışalım, anlamaya çalıştıkça bizde anlaşılır olmaz mıyız? Anlaşılmak büyük bir enerjiyi, stresi gerektirmez mi?… derken Y jenerasyon yolculuğuna başlayalım….
Y jenerasyon temsilcileri 1970’li yılların sonu ile 1990’lı yılların sonunda doğanlardır şeklinde tanımlama yapılabilir. Y jenerasyon kavramının nasıl meydana geldiğini nasıl oluştuğunu bilmek bile bize onları anlamak konusunda bir ışık tutabilir. Y jenerasyonun anlamı, bu jenerasyonun kendisinin geliştirdiği YOLO – “you only live once “ – “yalnız bir kere yaşarsınız” ifadesinden gelmektedir. Bizde var olan dünya ya bir defa geliyorsun ile eş anlamlı mıdır? Yalnız bir kere yaşarsınız felsefesi ile gelen Y jenerasyonu nasıl anlayacağız? Yalnız bir kere yaşarsınız felsefesini geliştiren, bu felsefenin yayılımını sağlayan jenerasyonun yaşam – iş hedefi nedir? Hayata bakış açısı, bulunduğu topluma katkıları ve toplumdan beklentileri neler olabilir ? öncellikle her şeyi içinde barındıran “ yalnız bir kere yaşarsınız” felsefesi haz – hedonist yaklaşım, şimdi – şu anı yaşamak carpe diem, daha çok materyalizm parametrelerini barındırmıyor mu? Diyerek gelecek paylaşım durağında Y jenerasyon ile derinlemesine yolculuğa devam etmek üzere,
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®