ETKİN İLETİŞİM SIRLARI – BİR FULARLIK FARK® İLE KENDİN OL, KENDİNİ TANI
This post has already been read 6259 times!
ETKİN İLETİŞİM SIRLARI – BİR FULARLIK FARK® İLE KENDİN OL, KENDİNİ TANI
İletişim, anlatmak mı? Anlamak mı?
İletişim ve kendini tanımak. İletişim ve kendin olmak
Merhaba www.ayselevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları
İletimi ile ilgili paylaşım serimizin bu durağında iletişim sürecinin olmazsa olmazı ve genel de göz ardı edilen kendini tanımak ve kendin olmak olgusuna dair paylaşımlarda bulunacağız.
Aslında bu yazı neden yazıldı? Yakın zamanlarda bir toplantıya katıldım toplantı da bir topluluk için projeler üretiliyor, fakat projeler başarılı şekilde uygulamaya alınamıyor ve ısrara projeleri insanlara iyi anlatmalıyız diyor proje liderleri. Pardon anlatmak mı, kaç defa denemişsiniz anlatmayı, anlatmak yerine projeden faydalanacağını düşündüğünüz kişilere neden sormuyorsunuz? Proje paydaşlarının taleplerini neden ısrarla dinlemiyorsunuz? Yok biz zaten çok iyi biliyoruz, biz onlar için onlardan daha onları daha iyi düşünüyoruz.
Pekiyi demezler mi proje ürettiğiniz kişilerden daha iyi biliyorsanız ve onlar için en iyi olanı daha iyi farkındaysanız projenin bırakın başarı ile sonuçlanmasını, uygulama için proje tasarım aşamasına dahi geçmiyor?
Balık avlarken bile sizin tadından hoşlanacağınız yemi oltaya takamazsınız değil mi? Balığın ağız tadına göre oltaya yem takarsınız değil mi? Balık avlama sürecinde bile iş bu kadar yalın ve sade iken neden konu insanlar olunca süreci zorlaştırıyoruz?
Zorlaşan ne biliyor musunuz? Dinleme sabrımız, dinleme sabrımız için de dinlerken kendimizi ne kadar iyi tanıyoruz? ne kadar kendimiz olabiliyoruz? Ne alaka der gibisiniz? Dinlerken karşımdakine yeterince cevap veremezsem, projem veya fikrim çürütülürse yani hesaplarla dinliyoruz ve bu da kendimizi henüz yeterince tanımadığımızı ve dinlerken maskeleri karıştırabiliriz endişesini oluşturur. Hesapsız, yenilecek bir maça ve maçtan iyi bir skorla ayrılma telaşı olmadan iletişim sürecini nasıl verimli ve keyifli kılabiliriz? Verimli iletişim için aslında ve aslında maskesiz, eldivensiz dinleyebilmek için kendimizi olabildiğince iyi tanımak, sınırlarımızın farkında olmak ve bulunulan koşulları da dikkate alarak kendimiz olabilmek yolculuğunu gerçekleştirmek faydalı olur. Pekiyi kendimizi nasıl tanıyacağız? Nasıl kendimiz olabiliriz? Cevaplar ve paylaşımlar gelecek buluşmalarda sizin zenginleştirmeleriniz ile gerçekleşecektir.
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com | aevran@etsgelisim.com
www.ayselevran.com | www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®