İnsan Kaynaklarına Yeni Bir Bakış –X
This post has already been read 527 times!
İş Sağlığı ve Güvenliği Programları ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“İnsan Kaynaklarına Yeni Bir Bakış” kapsamında başlattığımız paylaşım dizisinin önceki duraklarında insan kaynakları yönetiminin yapı taşları, insan kaynakları yönetiminin amacı, insan kaynakları yönetiminin detayları, çalışan memnuniyeti, insan kaynakları planlamanın detayları, seçme ve yerleştirme süreci, eğitim – gelişim ve performans değerlendirme süreci, çalışanları dinlemek, çalışanları dinlemenin somut çıktılarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “İş Sağlığı ve Güvenliği Programları“ odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Her pozisyonda, her iş ailesinde faaliyet gösteren çalışanların rahat ve problem yaşamadan çalışabilmeleri için güvenlik ve sağlık programları esastır. Endüstriyel güvenlik, fabrika veya madenlerin içindeki veya çevresindeki çalışma koşullarının kaza ve sağlık tehlikelerinden arındırılması gerektiği anlamına gelir.
Kaza, insani, sosyal ve ekonomik boyutları olan trajik bir olaydır. Bu, kazanç kaybının yanı sıra yaralılar için muazzam zihinsel ve fiziksel acılarla sonuçlanır. Kuruluşlar, yaralılara ödenecek tazminat, hasar görmüş ekipman ve üretim kaybı açısından büyük maddi kayıplara maruz kalmaktadır. Bu nedenle, çalışanları kazaların zararlarından korumak için her türlü önlem alınmalıdır.
Yeterli güvenlik önlemlerine ek olarak, organizasyonlarda güvenlik bilincinin oluşturulması için eğitim ve öğretim programı düzenlenmelidir. Ayrı bir güvenlik departmanının kurulması, kaza tehlikelerinin ortadan kaldırılmasında veya azaltılmasında uzun bir yol kat edebilir.
Kazaların bir parçası olarak, bir sanayi kuruluşundaki işçiler genellikle belirli sağlık tehlikelerine ve meslek hastalıklarına maruz kalmaktadır. Çalışanların sağlığını korumak için temizlik, atık ve atık suların güvenli bir şekilde bertaraf edilmesi, uygun havalandırma ve aydınlatma sağlanmalıdır. Ayrıca, etkin sağlık hizmeti ve rekreasyonel faaliyetler, çalışanların fiziksel ve zihinsel refahına büyük ölçüde katkıda bulunabilir.
İş sağlığı ve güvenliği çalışmalar biraz genişletildiğinde tarafların faydalarının gözetildiğinde toplu sözleşme sürecine doğru gidebilmektedir. Toplu sözleşme süreci, işçiler ve yönetim arasında ücret ve çalışanlara sağlanan faydalar, çalışma saatleri, çalışma koşulları ve benzeri konularda resmi bir anlaşma oluşturan olayları ifade etmek ile birlikte şikayet prosedürleri, müzakere ve sözleşme yönetimini içerir.
İnsan kaynakları yönetim sürecinin etkinliği gösteren faktörlerden birisi de organizasyonel gelişimdir.
Gelecek durakta “Organizasyonel Gelişim “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®