İnsan Kaynaklarına Yeni Bir Bakış –VIII
This post has already been read 491 times!
Çalışanları Dinlemek ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“İnsan Kaynaklarına Yeni Bir Bakış” kapsamında başlattığımız paylaşım dizisinin önceki duraklarında insan kaynakları yönetiminin yapı taşları, insan kaynakları yönetiminin amacı, insan kaynakları yönetiminin detayları, çalışan memnuniyeti, insan kaynakları planlamanın detayları, seçme ve yerleştirme süreci, eğitim – gelişim ve performans değerlendirme sürecine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Çalışanları Dinlemek “ odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Çalışanların dinlenilmesi süreci; örgüt üyelerinin ihtiyaçlarının, taleplerinin ve duruma göre şikayetlerinin sistematik, planlı olarak değerlendirilmesi ve yerinde dönüşlerin yapılmasını içerebilir.
Gerek profesyonel, gerekse 22 yılı aşan danışmanlık çalışmaları yolculuğunda organizasyonlarda yer alan çalışan insanlar öncellikle kendilerine adil davranılmasını beklediğini ifade ederler. Bu beklenti kendi içerisinde birey olarak duyulmayı ve saygı görmeyi barındırmaktadır. Çünkü çalışanlar sözüm kesilmeden, bahaneler üretilmeden beni dinlediler demeyi en çok istedikleri davranış olduğunu belirtirler ve de bana saygı gösterildiğini his ediyorum diye de ekliyorlar. Görüldüğü üzere dinlenilmek ne kadar değerli bri yaklaşım ve aslında anlamlı insani bir değermiş?
Yukarıda belirtilenin aksine çalışanlar; yönetimin duygularını, şikayetlerini ve önerilerini dinlemediklerinde veya dinledikleri halde önemsemediklerinde morallerinin bozulduğunu ve iş yapma isteklerinin düşüşe geçtiğini net olarak ifade etmektedirler.
Çalışanların dinlenilmesi veya dinlenilmemesinin olası etkilerden bazıları belirtikten sonra süreç doğal olarak çalışanların dinlenilme sürecinde kullanılması gereken araçlar konusuna gelmek durumundayız. Çalışanların dinlenilmesi sürecinin etkin yönetilmesi sağlayan sistemler- araçlar arasında anketler, öneri kutuları, “açık kapı” felsefesi ve resmi şikayet prosedürleri yer almaktadır.
Çalışanların dinlenilmesi sürecinin yönetilme etkinliği organizasyonlar içinde anlamlı ve geliştirici değişiklik rüzgarlarının esmesini sağlar daha da ötesinde liderlik tarzının da birey haklarını dikkate alan yönetim felsefesine doğru yol aldığını görmek mümkündür.
Çalışanların dikkatli ve sistematik olarak dinlenildiği organizasyonlarda bu yönde somut çıktıları oluşur.
Gelecek durakta “Çalışanları Dinlemenin Somut Çıktıları“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®