İnsan Kaynaklarına Yeni Bir Bakış –VII
This post has already been read 618 times!
Eğitim – Gelişim ve Performans Değerlendirme Süreci???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“İnsan Kaynaklarına Yeni Bir Bakış” kapsamında başlattığımız paylaşım dizisinin önceki duraklarında insan kaynakları yönetiminin yapı taşları, insan kaynakları yönetiminin amacı, insan kaynakları yönetiminin detayları, çalışan memnuniyeti, insan kaynakları planlamanın detayları, seçme ve yerleştirme sürecine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Eğitim – Gelişim ve Performans Değerlendirme Süreci “ odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Eğitim ve gelişim süreci bu iki terim genellikle bir araya getirilmiş olsa da, anlam bakımından aynı değildir. Eğitim, daha iyi performans gösterebilmeleri için yeni beceri, bilgi, tutum ve davranışları öğrenmelerini sağlayarak çalışanların yetenek ve davranışlarında kalıcı bir iyileşme sağlamayı amaçlayan bir öğrenme sürecidir. Eğitim çoğunlukla mevcut durum da çalışanlar için tasarlanır.
Gelişim, eğitimden çok daha geniş bir kavramdır. Temel olarak, çalışanların örgütsel durumda neden-sonuç ilişkisi açısından bilgiyi anlama ve uygulama konusundaki kavramsal yeteneklerini arttırmayı amaçlayan bir eğitim sürecidir. Genel olarak yönetim için tasarlanmıştır, eğitim ve geliştirme programları, bir organizasyonun performans ve verimlilik standartlarını iyileştirmek için insan kaynaklarının kalitesini ve potansiyelini arttırmak için gereklidir.
Performans değerlendirmesi ve gözden geçirme bir çalışanın işini ne kadar etkili bir şekilde yerine getirdiğini tespit etme sürecidir. Değerlendirmenin amacı, eğitim ve motivasyon için gerçek ihtiyacı belirlemek için bir çalışanın mevcut verimlilik durumunu belirlemektir. Ayrıca, çalışanların performansında zayıf oldukları alanların belirlenmesine hizmet eder, böylece durumu düzeltmek için beceri geliştirme ve dua motivasyonu için önlemler alınabilir.
Performans değerlendirmesi, eğitim ve geliştirme programlarının merkezinde yer alsa da, tüm İKY yelpazesine değerli bilgiler sağlar. İşe alım, seçim, motivasyon ve tazminat sistemlerinin etkinliği hakkında önemli geri bildirim bilgileri sunabilir. Bu nedenle, değerlendirme yöntemleri en dikkatli şekilde seçilmeli ve İKY gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanmalıdır
Gelecek durakta “Çalışanları Dinlemek “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®