İmalat Yönetimi-XVI
This post has already been read 534 times!
Şekillendirme Prosesleri???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“İmalat Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında imalat mı? Ürün mü? Kelimelerine ve bu kelimelerin geliş dönemleri, üretim ve imalatın kökenlerindeki derinliği, imalat stratejilerinin oluşturulması, üretim organizasyon yapısı, organizasyonel yönetim seviyeleri, seri üretim sistemleri, hücresel üretim sistemleri, proses üretim sistemi, üretim yönetimi, verimliliği, çok faktörlü üretkenlik hesaplamaları, ulusal üretkenlik, üretim verimliliği ile gelen rekabet gücü, kalite, zaman, üretim süreçlerine dair paylaşımlar yapmaya çalıştık
Bu durakta “Şekillendirme Prosesleri” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Şekillendirme proseslerinden birisi de döküm üretim prosesidir. Döküm prosesi, erimiş metalin bir kalıba dökülmesinden ve metalin katılaşması ve kalıplanmış boşluğun şeklini muhafaza etmesi için yeterli zamana izin verilmesinden oluşur.
Çeşitli döküm yöntemleri kum döküm, kabuk döküm, yerçekimi döküm, basınçlı döküm, santrifüj döküm, yatırım döküm vb. Plastiklerin dökümü sıkıştırma kalıplama, enjeksiyon kalıplama, transfer kalıplama, ekstrüzyon, vakum şekillendirme ve üfleme ile yapılır.
Bir diğer şekillendirme prosesi de dövme prosesidir. Dövme işleminde metalin dövülmesi, plastik bir duruma ısıtılır ve daha sonra basınç veya darbe ile istenen şekle getirilir. Çeşitli dövme işlemleri düz kalıp dövme, damla dövme, üzgün dövme, pres dövme ve rulo dövme işlemleridir.
Ekstrüzyon işlemide şekillendirme proseslerinden birisidir. Ekstrüzyon işlemi, metalin kalıplarla aynı şekle sahip kesiti elde etmesi için metalin kalıplardan geçirilmesinden oluşur. Ekstrüzyon işlemi doğrudan veya ileri ekstrüzyon, ters veya geri uzatma ve darbe ekstrüzyonu olabilir. Şekillendirme proseslerinin arasında damgalama ve kaplama prosesleri de yer almaktadır.
Damgalama işleminde, plastik akışa neden olmak ve metal parçanın boyutunu ve şeklini istenen boyut ve şekle değiştirmek için metal üzerine kuvvet uygulanır. Soğuk bir çalışma sürecidir.
Kaplama Kabartma işleminde, metal kalıplardaki konfigürasyona göre gerilir veya oluşturulur. Kaplama kapalı bir pasta içinde gerçekleştirilir ve metal akışı yanal yönde sınırlandırılır. Bir darbe veya basınç kuvveti, metalin icat edilen boşluğun sığ konfigürasyonlarında akmasına neden olur.
Gelecek durakta “Taşlama-Kaynak ve Lehim İşlemleri “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®