İmalat Yönetimi-VII
This post has already been read 1072 times!
Hücresel Üretim sistemleri???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“İmalat Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında imalat mı? Ürün mü? Kelimelerine ve bu kelimelerin geliş dönemleri, üretim ve imalatın kökenlerindeki derinliği, imalat stratejilerinin oluşturulması, üretim organizasyon yapısı, organizasyonel yönetim seviyeleri, seri üretim sistemlerine dair paylaşımlar yapmaya çalıştık
Bu durakta “Hücresel Üretim sistemleri” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Hücresel üretim sistemi; genellikle bir dizi bağlı hücreden oluşur. Hücrelerin kendileri genellikle bir dizi gruplandırılmış süreçten oluşur. Bunlar normalde belirli bir bileşen parçası, alt montaj veya ürün yapmak için gereken sıra ve işlemlere göre gruplandırılır.
Hücre içindeki düzenleme, seri üretimdeki akış sistemine çok benzer, ancak daha esnektir. Hücreler normalde U şeklinde yerleştirilir, böylece işçiler makineden makineye hareket edebilir, parçaları yükleyebilir ve indirebilir.
Genellikle, gözetimsiz çalışabilen ve işleme döngüsü tamamlandıktan sonra kendilerini kapatabilen tüm makineler dahil olmak üzere, hücreler içinde yüksek düzeyde otomasyon vardır. Bu aynı zamanda operatörlerin son işlem ve inceleme gibi manuel işlemleri veya makineden makineye yürümesini sağlar. Hücresel bir üretim sistemini uygulamak için, mevcut sistemin aşamalar haline dönüştürülmesi gerekir. Bu, mevcut sistemin parçalarını alıp hücrelere dönüştürmeyi gerektirecektir. Hücreler, belirli grupların veya parça gruplarının, yani benzer geometrik özelliklere sahip olan ve aynı imalat işlemlerinin yapılmasını gerektiren parçaların imalatına izin verecek şekilde tasarlanmalıdır.
Geleneksel üretimi, özellikle de atölyeyi hücresel üretime dönüştürmede kullanılan bir yöntem, grup teknolojisidir. Bu, parçaları uyumlu ailelere gruplandırmaya yardımcı olan bir tekniktir. Hücreler genellikle doğrudan birbirine veya montaj noktalarına bağlıdır. Kanban olarak bilinen çekme envanteri sistemi ile de dolaylı olarak bağlanabilirler. Son olarak hücreler, alt montaj ve son montaj hatları ile senkron çalışmaya izin verecek şekilde bağlanabilir.
İşgücüne gelince, farklı süreçler kullanan hücrelerin etrafında dolaşmaları söz konusu olabilir. Bu nedenle, çalışanların genellikle çok işlevli olması gerekir. Parçalar genellikle partiler halinde değil, makineden makineye birer birer hareket eder. Bir hücre çalışanı, hücre içinde bir yolculuğu tamamladığında, bir bölümün tamamlanmış olması gerekir.
Bir diğer üretim şekli proses üretim sistemleridir
Gelecek durakta “Proses Üretim Sistemi “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®