İmalat Yönetimi-IV
This post has already been read 1045 times!
Üretim Organizasyon Yapısı ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“İmalat Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında imalat mı? Ürün mü? Kelimelerine ve bu kelimelerin geliş dönemleri, üretim ve imalatın kökenlerindeki derinliği, imalat stratejilerinin oluşturulmasına dair paylaşımlar yapmaya çalıştık
Bu durakta “Üretim Organizasyon Yapısı ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Her bir organizasyonel yapılandırma sektör ve şirketin üretim konusu belirlediğinden dolayı üretim organizasyon yapıları oluştururken de tek bir model olmadığının hepimiz farkındayız, aksine tek bir model yaklaşımı üretim organizasyonu oluşturulursa başarısızlık kaçınılmaz olur.
Şirketlerin ölçeği büyüdükçe neredeyse her bir işlev – faaliyet bazında departman oluşumuna odaklanılırken, küçük bir organizasyonda işlevlerden bazıları örnek olarak satın alma, finans ve mali işler gibi birleştirilebilir. Bununla birlikte, büyük bir organizasyonda, satış ve pazarlama gibi daha fazla departman oluşturarak büyük ayrı departmanlar oluşturarak, işlevlerin daha fazla çeşitlenmesi olabilir. Bunların nasıl organize edileceği de bir dizi faktöre bağlı olacaktır. Bunlar, diğerlerinin yanı sıra, kuruluşun boyutunu, kuruluş içinde kaç tesis / yer olduğunu, üretilen ürünlerin karmaşıklığını ve üretilen ürünlerin çeşitliliğini içerecektir. Son olarak, kullanılan yönetim ‘tarzı’, yani merkezi veya ademi merkeziyetçi, kullanılan yapının türünde önemli bir faktör olacaktır.
Merkezi bir yapıya sahip bir organizasyonda yönetim sorumluluğu ve yetki örgütün üst kademelerinde tutulur. Bununla birlikte, merkezi olmayan bir yapıda, sorumluluk ve yetkinin bir kısmı daha alt seviyelere itilir. Bu, kararların onlardan en çok etkilenen seviyelerde alınmasına izin verir. Ayrıca üst yönetimi günlük karar alma sürecinden kurtarır.
İmalat odaklı organizasyon detayına bakacak olursak ; bu tür organizasyonlarda üretilen ürünlere dayalı bir yapı, yani bir ürün yapısı kullanmak yaygındır. Bu genellikle organizasyonu, tümü belirtilen ürünü üretmek için gereken işlevleri içeren ürün bölümlerine ayırmak anlamına gelir. Ancak, satış ve pazarlama, finans ve hesaplar, insan kaynakları ve satın alma gibi dolaylı işlevler genellikle grup genelinde paylaşılacaktır. Her bölüm aynı zamanda özerk bir iş birimi olarak hareket etme eğiliminde olacaktır. Bu yaklaşımın temel avantajı, gerekli ürün uzmanlığının organizasyonun tek bir bölümüne dahil edilmesidir.
Üretim organizasyonlarının oluşumunda odaklanılması gereken bir diğer nokta organizasyonel yönetim seviyeleridir.
Gelecek durakta “Organizasyonel Yönetim Seviyeleri “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®