Global Düşün – Lokal Uygulama : Glokal – V

This post has already been read 779 times!

Kültürler Arası İletişim ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Global Düşün – Lokal Uygulama : Glokal” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında glokal yaklaşımın gerekliliği, glokal yaklaşım ve kültür ilişkisi, kültürel parametreler, kültürel uyuma dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık. 

Bu durakta “Kültürler Arası İletişim ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Küresel arenada başarılı olabilmenin yolu; ister kendi ülkesinde ister yurtdışında bir alt kültür olsun, belirli bir kültüre etkili bir şekilde uyum sağlamaktır. İnsan kaynağı yönetim sürecinde de başarının kültüre derinden dayandığını ve bir kültürde geliştirilen yönetim uygulamalarının diğerine kolayca aktarılamayacağını anlamak olduğunu kabul etmekte fayda var.

Etkili kültürlerarası iletişim için; insanların işteki performansını etkileyen belirli kültürler arası durumlara kültürel teori ve iç görü uygulamak ile birlikte kültürel sinerjiye dikkat edilmesi kaçınılmazdır. Kültürel sinerji; işbirliği yoluyla karşılıklı büyüme ve başarıyı sağlayacak dünya insanlarındaki farklılıklarının inşa edilmesi.

İşbirliği yoluyla kültürel sinerji, benzerlikleri ve ortak kaygıları vurgular ve insan faaliyetlerini ve sistemlerini zenginleştirmek için farklılıkları bütünleştirmeyi sağlar. Özellikle iş dünyasında kültürel sinerji oluşturmak adına iş kültürünün dinamikleri iyi analiz edilmelidir. İş kültürü; kültürün genel özelliklerini, insanların zaman ve mekanda bir noktada nasıl çalıştıklarının özelliklerinin dışarıya sunduğu bir resimdir.

Bir gerçek var ki insan kültürünün çeşitli özelliklerinin her zaman evrensel olmasına rağmen, bazı ortak özelliklere sahip benzersiz bir küresel kültürün var olduğu gerçeğidir.

Küresel şirketlerin küresel liderlerin edinmesi gereken en temel beceri kültürler arası iletişimdir. Değerlerimizi, varsayımlarımızı veya edinilmiş davranış yöntemlerimizi paylaşmayan kişiler tarafından açıkça anlaşılabilmesi için kültürel farklılıkları azaltmak için yeni yetkinlikler gerekir. Kültürler arası iletişimi sağlayabilmek adına; çalışılan ülkelerdeki bireylerin, toplumların tutumlarını,  sosyal organizasyon yapılarını, düşünce kalıplarını, toplumsal rollerini, dil becerilerini, mekan ve zaman duygusu vb dinamik yapı taşları çok iyi anlaşılmalıdır. Bu bağlamda kuruluşların başarılı olabilmeleri için etkin iç ve dış iletişim konusunda yetkinlik geliştirmeleri gerekmektedir

 Gelecek durakta “İç ve Dış İletişim Yetkinliği “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...