Global Düşün – Lokal Uygulama : Glokal – III
This post has already been read 728 times!
Kültürel Parametreler ????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“Global Düşün – Lokal Uygulama : Glokal” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında glokal yaklaşımın gerekliliği, glokal yaklaşım ve kültür ilişkisine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Kültürel Parametreler ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Uluslararası iş dünyasında çalışanlar veya farklı ülkelerden çalışanları yönetenler ülke kültürlerinin farklılıkları olarak; güç kavramı – güce yakın durabilmek, belirsizlikten kaçınma, bireycilik, uzun vadeli yönelim ve dominant yaklaşım vb faktörler ile karşı karşıya gelmektedir.
Özellikle farklı ülkelerde geniş yelpazede yer alan iş gücü ile çalışan küresel şirketin merkez ofisinde faaliyet gösteren insan kaynağı departmanı bu parametreler çerçevesinde yer aldıkları her bir ülkenin kültürünü anlamaya çalışır.
Çalışan penceresinde ülkelerin kültürü hakkında bilgi sahibi olmayı sağlayan bu faktörlere detaylı şekilde bakalım
Güç Mesafesi : Güç mesafesi, toplumun daha az güçlü üyelerinin gücün eşit olmayan bir şekilde dağıtıldığını ve dağıtılması gerektiğini ne ölçüde kabul ettiğidir. Eşitsizlik prestij, zenginlik ve güç gibi alanlarda veya öğretmen-öğrenci ve ebeveyn-çocuk ilişkilerinde ortaya çıkabilir.
Belirsizlikten Kaçınma : Bu, insanların beklentilerin ve sonuçların net olmadığı durumlardan kaçınmaya çalıştıkları derecedir. Bunlar, insanların kötü tanımlanmış veya belirsiz koşullar altında tehdit altında hissettikleri ve farklı ülkelerdeki insanlar arasında önemli ölçüde farklılık gösterdiği durumlardır. Belirsizlikten kaçınması yüksek olan çalışanlar, bunu yapmanın şirketin yararına olduğunu düşündüklerinde bile şirket kurallarını çiğneme eğiliminde olmazlar ve uzun süre aynı şirket içinde kalma eğilimindedirler.
Bireycilik, birey ile ait olduğu gruplar arasındaki ilişkiyi tanımlar. Bireycilik, kişinin önce geldiğine dair kültürel bir inanç olarak tanımlanmaktadır. Bireyciliği yüksek olan insanlar kendi çıkarlarını ve yakın ailelerinin çıkarlarını başkalarının çıkarlarının önüne koyarlar.
Dominant hedef yönelimi, bu yönelim insanlığın saldırgan ve materyalist davranışını ifade eder.
Uzun vadeli yönelim, bir kültür içindeki insanların iş, yaşam ve toplumun diğer yönleri hakkında uzun vadeli ve kısa vadeli bir bakış açısına sahip olma derecesidir.
Gelecek durakta “Kültürel Uyum“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®