Gıda Sektörü ve Sürdürülebilirlik-VII

This post has already been read 488 times!

Zincir İş Süreçleri ???

“Gıda Sektörü ve Sürdürülebilirlik” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında gıda sektörünün kritik boyutta önemi, tedarik zinciri aktörlerinin entegrasyonu, sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi, küresel ve birbirine bağlı sistemler, koordinasyon oluşturma faaliyetleri, ağ yapısının detayına dair paylaşımlar yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Zincir iş süreçleri” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Tedarik zinciri akışında onlarca iş süreçleri tasarlanmakta, uygulanmakta ve ihtiyaçlara göre sürekli iyileştirilir. Zincir iş sürecine tarım gıda ürünleri özelinde bir örnek vererek gerçekleştirilen faaliyetleri net olarak anlaşılabilir kılabiliriz. Örnek yoğurt veya peynir dilimleri içeren kutular üreten ve teslim eden zincir süreçleri – faaliyetleri bir veya daha fazla zincir iş sürecinin tanımlanmasını beraberinde getirmektedir.

Üretim, teslimat, ticari faaliyetlerin ağa katılan aktörlerden biri tarafından yürütülmesini gerektirirken, nakliye, depolama, sipariş toplama gibi diğer süreçleri de bir diğer grup yapabilir. Bu gerçekten hareket ile tedarik zincirinde aralarında uyumlaşma gerektiren iki grubun fiziksel, teknik, yönetsel  ve davranışsal bileşenlerinin çok detaylı çalışılması kaçınılmazdır.

Yukarı da birlikte hareket etmesi veya uyumlaşması gereken iki grubun bileşenlerinin planlama, uygulama ve kontrol vb yönetim fonksiyonları ile değerlendirilir ve gerekli birlikte hareket edebilme mimarisi detaylı çalışılır.

Birlikte entegre şekilde diğer bir değiş ile eş zamanlı çalışmaları gereken iki grubun uyumlaşma mimarisi oluşturulurken çalışılan kritik parametreleri aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür :

Organizasyon yapısı

İletişim ve bilgi akışı

Tesis yapısı.

Stokların ürün akışı.

Yönetim yöntemleri.

Kurum kültürü ve tutumu.

Risk ve ödül yapısı.

 Güç ve liderlik yapısı.

Öncelikli ticari faaliyetler arasındaki ilişkiler.

Mal, kaynak, bilgi, finansal ve kontrol akışları.

Zincir iş sürecinde uyumlaştırılacak her iki grubun her birisinin her zincir işleminde, yukarıdaki parametreler çerçevesinde sahip oldukları varlıkların – kaynakların  yer, zaman ve durumları ile birlikte her bir kaynağın – varlığın içeriğinin dönüştürülmesini içeren, ticari varlıkların geçişlerinin oluşturulması ve bunların akışının sürekliliğini sağlayacak iş süreçleri tanımlanır ve gerektiği durumlarda güncelleştirilir.  Bu gerçekten hareket ile yönlendirilmiş iş süreçlerini ajandamıza alma gerekliliği ile karşı karşıya kalmaktayız

Gelecek durakta “Yönlendirilmiş İş Süreçleri ”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...