Gelecekte Yönetim-XI
This post has already been read 615 times!
Tükenmişlik Sendromunun Oluşmaması ????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları,
2020 yılı ve sonrasında yöneticiliği etkileyecek rotaya odaklı “Gelecekte Yönetim” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında Y ve Z jenerasyon ile gelen yeni çalışma alışkanlıklarına, yaklaşımlarına mevcut yöneticilerin adapte olabilmesi, yöneticiler mi? liderler mi?, işbirliği odaklı şirket kültürü oluşumu, teknolojik araçların kullanımı ve denge olgusu, örnekler ile yönetim, olimpiyat meşalesini ilk ateşleyenler, sorulması gereken sorular, yerinde ve zamanında takdir, kişisel sınırların farkında olmak, tükenmişlik sendromuna dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Tükenmişlik Sendromunun Oluşmaması ” kapsamında zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Tükenmişlik sendromunun aşılması adına çalışanlardan beklentilerin net olarak belirlenmesi oldukça kritiktir. Aksine özellikle yöneticiler sürekli olarak çalışanların müsait olduklarını varsayarlarsa ve çalışanları sürekli olarak hafta sonu toplantılarına davet ederlerse tükenmişlik sendromunun derecesini artırırlar.
Beklentilerin netleştirilmesinden önce çalışanın mevcut rol için uygunluğu konusunda detaylı çalışılır. Yeterlilik ve yetkinliği iyi belirlenmiş bireylerin sağlıklı çalışma saatlerinde tükenmişlik sendromu yaşamaları azalabilir.
Yakın zamanda neredeyse dost ortamı denilebilecek sohbet ortamında hepsi iş dünyasında beyaz yakalı olarak çalışan arkadaşların özellikle de pandemi sürecinden dolayı çalıştıkları şirketin sürekli olması gerekenin üstünde ve ötesinde çalışması için kendilerine baskı yapıldığın söylediler. Hatta bir tanesi son dönemlerde sürekli bayıldığını dahi ekledi. Bu bağlamda gittiği doktorun bunun başlıca sebebinin stres olduğunu kendisine söylemiş.
Dost sohbeti gibi ortamda bulunan bir diğer arkadaşta istifa etmek üzere olduğunu ve fakat işini sevmesine rağmen, işin hayatını ne kadar etkilediğini fark etmesinden dolayı bu kararı verdiğine üzüldüğünü de belirtti. İstifa sonrası bir planı olup olmadığını sordular kendisine. Daha az saatler çalışabileceği ve daha iyi bir huzurun olduğu bir işe bakacağını cevaplayabildi.
Aslında verilen cevaplar tükenmiş sendromunu tekrar yaşamamak veya bu sendromun aşılmasına yönelik cevaplar gibiydi.
Bu dönem ve sonrası adına yöneticilerin ve çalışanların şu anda dikkatli olmaları çok önemlidir, çünkü gelecekte tükenmişlik sendromunun gerçekleşme hızı yükselebilir.
Tükenmişlik sendromunun gerekçelerinden birisi olan iş arkadaşlığının sınırlarının çizilememesi olduğunu biliyor muyduk?
Gelecek durakta “İş Arkadaşlılığının Sınırları ” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®