Etkili Yönetim Sırları -XIV
This post has already been read 578 times!
Müdahale Sendromu ????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
“Etkili Yönetim Sırları” ile ilgili başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında yönetim, yöneticiliğin kilit soruları, yönetimin temel performans göstergeleri, performansa standartlarının oluşturulması, odaklanmak, yönetimin hayati fonksiyonları, planlama, organizasyon, personel seçme, delegasyon, denetim, raporlama ve İletişim, performans yönetim sistemi, performans – iş sonuçları ile ödüllendirme İlişkisi, zaman yönetimi ile seçme yeteneği arasındaki ilişki, performans geliştirme reçetesi, aniden gelişen durumların yönetimi, delegasyon, delegasyon sürecinin yapı taşlarına dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Müdahale Sendromu “ odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Bir önceki durakta delegasyon sürecinin kilometre taşlarının detaylandırdık, süreci her anlamda netleştiren bazı liderlerin, özellikle şirket hissedarlarının müdahale sendromunda ısrar ettiklerini ve süreci baltaladıklarını belirtmiştik.
Zaman, enerji ve tüm enerjilerini harcayarak delegasyon sürecini tamamlamalarına rağmen bazı liderler, özellikle şirket hissedarları faaliyetlere, operasyonlara müdahale etmekten kendilerini alıkoyamıyorlar.
Müdahale isteklerini sürekli sıcak ve gündemde tutmaya çalışan yöneticilerin her anlamda kendilerini bu konuda haklı çıkartacak yüzlerce gerekçeleri bulunmaktadır. Gerekçelerden öte oldukça derinlerde yatan bir arzularının olduğu bir gerçek ile karşı karşıyayız.
Müdahale enerjisini canlı tutmaya çalışan yöneticiler, müdahale ettikleri işin nasıl daha iyi yapılacağına dair sürekli olarak fikir ve yorumlar sunma cazibesine kaptırmaktadırlar kendilerini. Müdahale etme cazibesine karşı konulmadığı sürece delegasyon ve delegasyon ile gelen personel yetiştirme sürecinde verimli yol alınamaz.
Müdahale cazibesine kapılmamak adına yöneticilerin çalışanlarına verdikleri kabul edildiği gibi yapma yeteneklerine güvendiklerinin mesajı ile birlikte bu duygunun verilmesini sağlamalıdırlar. Bu kolay bir iş değil hem bir yerde cazibe olacak hem de bu cazibeli durumu terk etmek veya bu cazibeye kapılmamak.
Bir işi gerçek anlamda müdahale cazibesine kapılmadan devir edip etmediğinizin bir örneği; çalışanınız size onun için bir telefon görüşmesi yapıp yapmayacağınızı, onun adına bir toplantıya katılıp katılmayacağını veya ona atadığınız işi yapmak için yapması gereken belirli bir görevi yerine getirip getirmeyeceğinizi sorarsa, o zaman görevi size geri devretmiştir, diğer bir değiş ile aslında siz sağlıklı bir delegasyon yapmamışsınızdır. Delegasyon yaptığınızı zan edebilirsiniz.
Gelecek durakta “Müdahale Sendromunu Aşabilmek ” ile yolculuğumuzu sürdürüebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®