Karizma : Etkileme Sanatı – VII

This post has already been read 1256 times!

Etkileme Sanatı ile Dinlemek İlişkisi ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Karizma : Etkileme Sanatı paylaşım dizisinin önceki duraklarında çevresindeki insanları, topluluğu etkileyen karizmatik profillerin özellikleri,  etkileyici – karizmatik olmanın neleri getirebileceği, karizmanın kişisel yaşamda ve iş dünyasındaki değeri, karizmatik – etkileyici olabilmenin sırları, etkileme gücünün reçetesi, etkileme gücüne katkı sağlayan onaylama faktörünün detaylarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Etkileme Sanatı ile Dinlemek İlişkisi” ile ilgili beyin fırtınası yapılmasına ne dersiniz?

Gerek sosyal yaşamımızın dinamiklerinde rol alırken veya veya bir görüşmesinde ne kadar iyi bir dinleme yeteneğine sahip isek hayatımızın kolaylıkla aktığını görebiliriz. Pekiyi liderlik ve liderlik ile gelen karizma olgusunda dinlemenin etkisi nasıl daha anlamlı bir şekilde karşımıza çıkmaktadır? Bilindiği üzere bir liderin en önemli özelliklerinden biri, sorular sorarak ve insanların söylediklerini yakından dinleyerek bilgi toplama yeteneğidir.  Dinleme özellikle de ilgi ile dinlemek aslında ve aslında beraberinde dinlediğimiz kişi ile duygusal olarak bağlantı kurulmasını, empatinin gerçekleştirilmesini sağlar. Bireyin kendisi adına empati oluşturulma çabasını net ve samimi olarak algıladığında oluşan etkiyi varın siz tahmin edin.

etkili dinleme ve karizma ilişkisi mi???

Etkili dinlemenin beraberinde müthiş bir etkileme sanatını bize sunması müthiş bir sihirli değneği bize sunuyor mu? Pekiyi sihirli değneğe sahip olmak için diğer bir değiş ile etkili dinleme yeteneğini geliştirmek için neler yapabiliriz?

Etkili Dinlemenin Anahtarları :

Tüm dikkatlerini kişinin söylediklerine odaklanarak dinlemek : Kesmeden, fikrini ifade etme telaşına girmeden dikkatle dinlemek. Pekiyi nasıl yapabiliriz? Sanki dünyada şu anda diğer kişinin söylediklerinden daha önemli hiçbir şey yokmuş gibi sessizce dinleyerek, diğer kişinin söylediklerine dikkatlice odaklanmak.

Es vererek varsa soruları cevaplamak : Dikkatlice dinlediğini kişinin varsa sorusu, soruyu yanıtlamadan önce duraklamak. Soru soran veya konuşan kişi nefes alır almaz atlamak yerine, üç ila beş saniye ara vermek. Sessizliğin var olmasına izin vermek.

Dinlediğiniz kişinin söylemlerini netliğe kavuşturmak : Asla kişinin söylediği şeyle ne kastettiğini bildiğinizi varsaymayalım. Bunun yerine, “Ne demek istiyorsun?” Diye sorarak en son sözünü genişletmesine yardımcı olmalıyız. veya “Tam olarak ne demek istiyorsun?” İşte en önemli iletişim kurallarından biri: Soru soran kişi olarak kontrolü elimize alıyoruz.

Geri dönüş yapabilmek : Dinlediğiniz kişi konuşmayı bitirdiğinde durur ve şöyle bir yorumda bulunabiliriz, “Yani, bunu yaptınız ve sonra bu oldu ve de sonra abc faaliyetini yapmaya karar verdiniz. Doğru mu anladım?”

Yukarıda özetlenen anahtarları yaşamınızın gerekli anlarında test ederek sonuçlarını paylaşmaya ne dersiniz?

Gelecek durakta “İnsanların Dikkatini Çekebilmek ” ile yolculuğumuzu sürdürmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...