Dijital Pazarlama Stratejisi – III
This post has already been read 921 times!
Yoğunlaştırılmış Müşteri Odaklılık????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“Dijital Pazarlama Stratejisi” kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin bir önceki durağında dijital iletişim ve dönüşüm, pazarlama düşüncesine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık
Bu durakta “Yoğunlaştırılmış Müşteri Odaklılık” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Hangi dönemde olursa olsun, hangi tip pazarlama yaklaşımı uygulanırsa olsun değişmeyen bir öz vardır, o da müşteri odaklılık, bu dönmede ve ilerleyen dönemlerde müşteri odaklılık gittikçe derinleşecektir, bu gerçekten hareket ile yoğunlaştırılmış müşteri odaklılık kavramını kullanmayı tercih ettik. Esasen “yoğunlaştırılmış müşteri odaklı” olan bir pazarlama programı, şirketin ihtiyaçları, isteklerini ikinci sıraya müşterinin ihtiyaçlarını ilk sıraya alır.
Dijital dönemde yoğunlaştırılmış müşteri odaklılık, müşteri katılımının, etkileşiminin gerçek zamanlı olarak değerlendirilmesi yönünde hareket planlarının oluşturulmasını kapsamaktadır.
Bu hareket planlarında; pazarlama çabaları müşterileri çekmeyi, edinmeyi ve elde tutmayı amaçlamasının yanı sıra, müşterileri elde ettikten sonra onların meşgul edilmesini de hedeflemektedir. Meşgul etmek mi? diye sordunuz, evet meşgul etmek.
İster dijital anlamda ister diğer tüm pazarlama yönetim sürecinde müşterinin etkileşimi, ürüne ilgisi ile başlar, gerçek bir alışverişin gerçekleşmesi durumunda müşteri katılımcı ve sürece ortak olmaya başlar ve de etkileşim anlamlı bir ilişkiye dönüşür.
Dijital platformda müşterinin ilgisi gezdiği platformlarda bıraktığı izlere dair verilerin toplanması, değerlendirilmesi ile birlikte bırakılan izlerin diğer sosyal medya platformlarındaki ilgili alanlarının da dikkate alınması ile başlar, oluşan verilere göre müşterilere teklifler sunulur, sunulan teklifin detaylı incelenmesi, ürün ve hizmet ile ilgili detaylı bilgi talep edilmesi ve sonuçta satışın gerçekleşmesi ile müşteri çekilme fazı gerçekleştirilmiş olur.
Tüm pazarlama sürecinde sürekli iyileştirme odaklı ele alınmasında fayda var. Sürekli iyileştirme odaklı pazarlama yönetim sürecinin kilometre taşları : Pazar – müşteri araştırması, farkındalık oluşturmak, markalaşma, potansiyel müşteri oluşturmak, müşteri kazanımı, müşteri iletişimi, müşteri elde tutma ve bağlılığı, ek ve çapraz satış gerçekleştirebilmek, müşterinin ürünü pazarlaması … vb
Gelecek durakta “ Dijital Pazarlama Sürecinde Stratejik Düşünce “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®